Lege anti-Soros. UE, îngrijorări privind noile măsuri

George Soros
George Soros

Luxemburghezul Yves Cruchten, raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la noile restricţii impuse activităţilor organizaţiilor neguvernamentale în statele membre ale Consiliului, şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de adoptarea de către parlamentul ungar, la 20 iunie, a unui pachet de legi care incriminează munca ONG-urilor care acordă asistenţă solicitanţilor de azil şi migranţilor, informează un comunicat de presă al APCE.

'Legea a fost adoptată înaintea Comisia de la Veneţia, care se întruneşte la 22-23 iunie, pentru a emite o opinie în această privinţă, aşa cum a cerut Adunarea. Sunt, de asemenea, consternat că a fost adoptată de Ziua Mondială a Refugiaţilor', a declarat raportorul.

'Noua lege incriminează o gamă de activităţi legale ale activiştilor şi ONG-urilor de pe teren în sprijinul solicitanţilor de azil, refugiaţilor şi migranţilor şi le va împiedica în mod serios munca. Este problematic din punctul de vedere al standardelor internaţionale ale drepturilor omului, în special al libertăţii de asociere şi de exprimare', a conchis raportorul APCE.

Comitetul pentru afaceri juridice şi drepturile omului a adoptat, în luna mai, raportul lui Cruchten privind 'Noi restricţii asupra activităţilor ONG-urilor în state membre ale Consiliului Europei', document ce cheamă Ungaria să se abţină de la adoptarea versiunii anterioare şi mai puţin restrictive a legii în cauză.

Raportul, dezbătut pe 27 iunie

Raportul urmează să fie dezbătut de Adunare la data de 27 iunie, mai precizează comunicatul de la Strasbourg.

Parlamentul ungar a adoptat miercuri un pachet de legi numit "Stop Soros", care face posibilă incriminarea ajutorului acordat de ONG-uri solicitanţilor de azil, o inţiativă controversată a guvernului Viktor Orban, au relatat agenţiile de presă.

Noua lege prevede o pedeapsă de până la un an de închisoare pentru orice individ care acordă ajutor unei persoane care intră ilegal în Ungaria dintr-o ţară din afara spaţiului Schengen, dacă viaţa persoanei în cauză nu este în pericol imediat.

De asemenea, parlamentul ungar a adoptat şi un amendament constituţional care prevede că nicio instanţă nu poate aduce atingere "alcătuirii populaţiei ungare", o dispoziţie destinată să facă neconstituţională impunerea de cote de migranţi de către Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel