Rezultatul referendumului desfășurat duminică în Elveția arată că opinia publică și-a schimbat percepția despre Legile Big Brother. Aproape 70% dintre cei care au votat susțin propunerea guvernului de a da mai multă putere serviciilor secrete.
În Elveția, s-a descoperit că în timpul războiului rece, peste 900.000 de cetățeni au avut dosar de supraveghere din partea serviciilor speciale. O cincime din populația țării a fost monitorizată, ceea ce a declanșat un val de revoltă ăublică și a dus la cea mai relaxată politică în domeniu. Era imposibil pentru serviciile secrete să înregistreze legal convorbirile elvețienilor, sau poșta electronică, iar în contextul actual de securitate din Europa, acest lucru crea probleme în lupta cu terorismul, au precizat inițiatorii legii. Ministrul Apărării, Guy Parmelin, a spus că rezultatul referendumului permite Elveției să atingă standardele minimale în lupta cu terorismul internațional.
Noua lege permite supravegherea telefonului sau a email-ului doar cu aprobarea Curții Federale, a Ministerului Apărării și în final a cabinetului, ceea ce va reduce numărul interceptărilor la câteva zeci pe an, spune premierul Elveției. Interceptările vor fi strict pe siguranță națională și anti-terorism.
Ecologiștii și apărătorii drepturilor civile susțin că legea este un prim pas spre suspendarea dreptului la intimitate, iar oaza de libertate care era Elveția se va transforma în scurt timp, la fel ca restul țărilor europene, într-un stat care folosește disproporționat forța în relația cu cetățenii săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News