Lege bombă care validează referendumul și lovește PMP la europarlamentare. Începe adevăratul război cu regimul Băsescu

Ponta vot
Ponta vot

Guvernul a adoptat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, o măsură care va reduce considerabil numărul celor înscriși pe listele electorale. Automat și cvorumul necesar validării unui referendum va fi mai mic, iar acest aspect se poate dovedi decisiv în tentativa USL de a trece Noua Constituție de consultarea populației odată cu alegerile europarlamentare. De asemenea, decizia Executivului s-ar putea dovedi catastrofală pentru președintele Traian Băsescu și Partidul Mișcarea Populară, în perspectiva scrutinului din luna mai.

Amendamentul adoptat de Executiv prevede ca românii plecați în străinătate să nu mai fie înscriși automat pe listele electorale de la alegeri. Pentru a apărea pe listele electorale și implicit pentru a avea dreptul să voteze, românii din diaspora vor fi nevoiți să depună cereri în acest sens la ambasade sau consulate, cu cel puțin 30 de zile înainte de turul electoral. În caz contrar, nu vor putea să își exercite dreptul de a vota.

Referendum 2012 vs Recensământ 2011

Mult-contestatul și dezbătutul referendum de demitere a președintelui din 2012 a fost invalidat de CCR pe motiv de neatingere a cvorumului. Din 18.292.464 de înscriși pe listele electorale, 8.459.053 (46,24%) s-au prezentat la urne.

Rezultatele Recensământului din 2011 - apărute după referendum - au arătat că populația României numără 20.121.641, dintre care 16.269.839 de majori. Rezultă un cvorum necesar de 8.134.920 de votanți. Fără să includem diaspora.

Potrivit acelorași rezultate, 385.729 de români sunt plecați din țară temporar, iar alți 727.540 stau în diaspora pentru o perioadă îndelungată. Deci aproximativ 1 milion de români cu drept de vot în afara granițelor contorizați de INS, scăzându-i pe minori. Aici vorbim doar ce a înregistrat INS, pentru că este cunoscut faptul că mulți dintre cei plecați în străinătate la muncă "la negru" apar în acte ca trăind în România.

De asemenea, președintele Traian Băsescu spunea în 2009 că aproape 800.000 de basarabeni așteaptă cetățenia română și a promis în mod repetat că procesul birocratic în acest sens va fi redus.

Este greu de crezut că un procent prea mare dintre cele aproape două milioane de cetățeni cu drept de vot menționați anterior se va prezenta la ambasade și consulate cu cel puțin 30 de zile înainte de alegeri pentru a-și putea exercita ulterior votul. Iar motivele sunt nenumărate: comoditate, dezinteresul față de alegeri, frica unora de a da ochii cu autoritățile etc.

În aceste condiții, un aspect vital pentru deznodământul alegerilor va fi modul în care va reuși USL să gestioneze situația celor plecați în străinătate, neincluși pe listele electorale din țara în care locuiesc, dar care apar pe listele din România.

Lovitură grea pentru Băsescu și PMP

În urma deciziei adoptate miercuri de Guvern va scădea considerabil numărul celor înscriși pe listele electorale, iar marii perdanți ai acestei măsuri par să fie Traian Băsescu și Partidul Mișcarea Populară, în perspectiva alegerilor europarlamentarelor. Șeful statului a beneficiat în numeroase rânduri de pe urma diasporei în scrutinele electorale la care a luat parte, cel mai cunoscut episod de acest fel fiind Paris 2009.

Fără diaspora și fără moldovenii cu pașapoarte românești, Partidul Mișcare Populară - susținut de Traian Băsescu - va avea o sarcină mult mai dificilă la europarlamentarele din mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel