Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o cerere de reexaminare Parlamentului privind Legea pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.
Legea instituie o schemă de ajutor de stat pentru implementarea Programului multianual de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul creşterii suinelor, pentru fermierii care desfăşoară activităţi de reproducţie sau creştere ori îngrăşare a suinelor, prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducţie noi sau în ferme de reproducţie aflate în activitate ori în ferme aflate în conservare, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative.
Preşedintele Iohannis arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că prevederea potrivit căreia schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017-2020 trebuie reexaminată sub aspectul respectării principiului neretroactivităţii, având în vedere dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Constituţie, conform cărora legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.
”Șeful statului semnalează”
În ceea ce priveşte acordarea ajutorului de stat, şeful statului semnalează că art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 prevede că ajutorul de stat nou, supus obligaţiei de notificare, poate fi adoptat şi acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.
El indică şi faptul că legea va intra în vigoare la 3 zile de la publicare, întrucât nu prevede un termen în acest sens.
Totodată, şeful statului semnalează şi că ar trebui reexaminată prevederea care stipulează că, în situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.
"Aceste dispoziţii, ce pun în evidenţă faptul că la data adoptări legii nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecinţelor negative - atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale", spune Iohannis.
El solicită reexaminarea întregului act normativ transmis la promulgare în vederea realizării unui cadru normativ coerent de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, care să ţină cont şi de obligaţiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News