Senatul va dezbate, luni, iniţiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor în sensul transparentizării finanţărilor obţinute de acestea, precum şi pentru restricţionarea şi clarificarea recunoaşterii utilităţii publice a ONG-urilor care au obţinut acest statut.
Propunerea legislativă, iniţiată de social-democraţi, prin senatorul Şerban Nicolae şi deputatul Liviu Ploşoianu, se află înscrisă pe ordinea de zi a plenului de luni a Senatului. În expunerea de motive se apreciază ca necesară creşterea gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.
Platforma 'România 100, a lui Dacian Cioloș, a spus că este un atac direct la adresa organizațiilor neguvernamentale.
"Platforma România 100 trage un semnal de alarmă cu privire la efectele grave pe care adoptarea unui astfel de act normativ le-ar avea asupra mediului asociativ, o încercare de destabilizare a societății civile organizate și reducere la tăcere", a transmis organizația lui Dacian Cioloș.
Ce spune Mircea Badea
Mircea Badea a comentat acest subiect în cadrul emisiunii "În gura presei".
"S-a enervat Dacian Cioloș pe bază de Liviu Pleșoianu și pe bază de Șerban Nicolae. S-a enervat pentru că acești doi domni nu mai vor să dea bani la ONG-urile care sug sângele societății. E nasol să se transparentizeze finanțările ONG-urilor din România? Aveți ceva de ascuns? Înțeleg că da... este nenorocire. Cum să spui de la cine ai luat banii?!... E daună totală. S-a enervat Cioloș. Care este problema? Nu este niciuna, evident. Cei care sunt finanțați de Soros, ce să zică? Să raporteze, o dată la șase luni, că primesc bani de la Soros? Da, să zică. Ce? Este rușine asta? Sau să declare: 'luăm bani de la stat'. Este nasol să se afle că luați bani de la stat? Este rău? Asta e", a spus realizatorul TV.
"Aceste raportări sunt excesive și birocratice"
Inițiativa propune introducerea unor raportări semestriale privind veniturile și cheltuielile organizațiilor neguvernamentale care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Inițiativa instituie obligația menționării pentru fiecare venit în parte a persoanei sau a activității care a generat venitul respectiv.
"Acest lucru nu numai că încalcă legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal și dreptul la viață privată a oricărui donator, dar reprezintă un atac direct la mediul asociativ și la activitatea acestuia", a transmis organizația fostului premier tehnocrat.
Platforma lui Dacian Cioloș a mai semnalat faptul că "aceste raportări sunt excesive și birocratice, în condițiile în care în prezent, toate organizațiile neguvernamentale au deja obligația, conform legislației fiscale, să depună situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică la finalul lunii aprilie pentru anul precedent. Bilanțurile contabile sunt ulterior făcute publice în forma prescurtată de către ANAF, prin urmare orice persoană interesată le poate consulta.
Sancțiunea suspendării și „încetării de îndată" a activității este una excesivă și va produce prejudicii importante unor asociații sau fundații cu proiecte în curs de derulare care vor fi împiedicate chiar din rațiuni administrative să depună respectivele raportări la timp (cazul proiectelor aflate în curs de derulare)".
Mircea Badea a sesizat că, atunci când vorbim despre ONG-uri, este folosită o dublă măsură.
"Când vine vorba de ONG-uri... raportările sunt excesive și birocratice. Cât tupeu au ăștia?! Știți ce mă deranjează cel mai mult? Că noi, oamenii care dăm cu subsemnatul, facem raportări, plătim taxe și impozite, nu le punem masa în cap ăstora, metaforic vorbind. Stăm ca niște mămăligi. Această societate este confiscată și îmbolnăvită de tupeul și agresivitatea unor profitori. (...) Cioloș vrea să ia morman de bani de la stat; la fel vor și cei cu haștag pentru că ei sunt tari în gură și agresivi", a mai zis Mircea Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News