Lege pensii, modificare pentru PNRR: Nu doar pensionarii ”speciali” vor fi impozitați cu 15%/ Amendamentele au fost votate majoritar

Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Coaliția de guvernare face modificări la Legea Pensiilor, pentru a nu bloca banii din PNRR. Vor fi o serie de modificări introduse în lege prin amendamente. 

Publicitate

UPDATE: Amendamentele au trecut de comisiile de specialitate, cu largă majoritate, conform Antena 3. Miercuri, amendamentele vor ajunge la Senat, apoi la Camera Deputaților. 

DCNews a scris luni despre amendamentele ce se au în vedere a fi introduse. Citește aici

Acum, amendamentele coaliției de guvernare, consultate de Adevărul, ar arăta că nu doar pensionarii speciali, cu venituri mari, ar urma să aibă parte de impozitare de 15%. Se pare că vor fi afectați de această măsură și pensionarii cu pensii mari, chiar dacă acestea sunt pe contributivitate. 

Citește și: Monica Tatoiu trăiește visul oricărui pensionar: Ce sumă fabuloasă încasează lunar. Nu e pensie specială

Conform sursei citate, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă: 

”Art. 101 - Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2) Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum”, prevede amendamentul depus de coaliția de guvernare. 

Specialiști din PNL, consultați de sursa citată, recunosc că formularea amendamentelor introduce impozitarea progresivă a tuturor pensiilor. 

Sunt modificări și pentru magistrați, astfel că se elimină prevederea conform căreia pensiile ”se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”. Amendamentul arată că ”Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel