EXCLUSIV  Lege pentru copiii din diaspora. Simina Tulbure: În Canada este din 1969

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților, a vorbit despre o lege foarte importantă.

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în diaspora, s-a stabilit, printr-o lege apărută în 2022, înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru ei în școli. Pentru ca măsura să fie aplicabilă cu adevărat, Ministerul Educației a venit acum, printr-un ordin ce se aplică deja, și cu normele de aplicare.

Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.

Despre acest subiect ne-a vorbit Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților.

„În timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, am reușit să avem legea privind grupele de acomodare pentru copiii anterior școlarizați în străinătate. O astfel de lege s-a regăsit în Canada din 1969, chiar și în Franța este. Consiliera mea a făcut parte din aceste grupe de acomodare la Paris. Așa că am copiat bunele practici din diaspora și le-am introdus în România. În noile legi avem aceste grupe de acomodare pentru copiii a căror limbă nativă poate nu este limba română pentru a-i ajuta să se integreze mult mai bine în sistemul de învățământ românesc. Acesta a fost primul succes de care sunt foarte mândră. 

Tot pe zona de preda a limbii române, am avut grijă ca profesoarele de limbă română să aibă parte de un contract în ceea ce privește predarea în străinătate”, a zis Simina Tulbure la dezbaterea „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora", din cadrul proiectului „Vești bune de acasă".

Potrivit legii, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate „noțiuni de limbă, cultură românească”. „Pentru organizarea și predarea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare și schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească", conform legii.

DC Media Group a transmis o nouă dezbatere din cadrul proiectului „Vești bune de acasă":

Youtube video image

CONTEXT ȘI TEMATICĂ:

În ultimii 30 de ani, milioane de români au părăsit țara pentru condiții mai bune de trai. Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.

Există numeroase motive pentru care românii, în special tinerii români aleg să plece în străinătate. Sistemul de învățământ din România reprezintă unul dintre principalele motive care stă la baza deciziei de a părăsi țara. Majoritatea tinerilor români doresc să urmeze programe de studii superioare mai bune, să obțină calificări și specializări în domeniile în care vor activa și să se implice în cercetare și dezvoltare. Numărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate continuă să crească de la an la an. Aproximativ 40.000 de tineri români au plecat să studieze în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Franța și Italia, se numără în topul destinațiilor de studii pentru tinerii români.

În plus, un alt motiv pentru care românii aleg să plece în diaspora este reprezentant de oportunitățile oferite după absolvirea studiilor. În momentul de față, tinerii români sunt în căutare de oportunități de muncă, carieră și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Cei mai mulți dintre tinerii români se confruntă cu salarii mici în România, iar în alte țări pot găsi mai ușor un loc de muncă bine plătit și condiții de trai mai bune.

Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.

Este necesar ca România să continue să lucreze la îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și politice pentru a oferi tinerilor oportunități mai bune în țară. Investițiile în educație, cercetare și dezvoltare, precum și îmbunătățirea infrastructurii și mediului de afaceri, pot contribui la atragerea și retenția talentelor în România. De asemenea, este important ca cetățenii români care decid să-și continue viața în diaspora să cunoască care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel