Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia pensionarii militari pot primi taloanele de pensie şi în format electronic, la cerere.
'Casele de pensii sectoriale transmit lunar la domiciliu sau, după caz, la solicitarea pensionarilor, la reşedinţa acestora din România, prin Compania Naţională 'Poşta Română' - S.A., taloanele de plată a drepturilor, potrivit alin. (1) şi (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care aceştia au optat.
Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată în format electronic, pensionarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) în cont curent sau în cont de card, situaţie în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptăţite', se arată în lege.
Potrivit actului normativ, talonul de plată transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu talonul de plată transmis lunar la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa pensionarului.
'Talonul de plată transmis în format electronic este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea talonului de plată în format fizic.
Talonul de plată transmis în format electronic conţine toate elementele de identificare unică de pe talonul de plată emis pe suport hârtie. Casele de pensii sectoriale arhivează taloanele de plată transmise în format electronic în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată', se mai arată în lege.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2021 privind înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2021, prin care se înfiinţează Garda Forestieră Naţională, prin reorganizarea actualelor Gărzi forestiere, în funcţie de principalele atribuţii ale acestora, respectiv controlul regimului silvic şi cinegetic şi activităţile de avizare şi implementare.
'Se înfiinţează Garda Forestieră Naţională, instituţie publică care funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.
Garda Forestieră Naţională are în subordine Gărzile forestiere, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, care sunt instituţii publice cu personalitate juridică', prevede legea. Garda Forestieră Naţională are sediul în municipiul Bucureşti. Legea prevede patrimoniul Gărzii Forestiere Naţionale şi modul în care se constituie acesta.
De asemenea, se prevede că Garda Forestieră Naţională este condusă de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit la propunerea conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Acesta este ajutat în activitatea sa de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, precum şi de un secretar general, numiţi în condiţiile legii. 'Conducerea fiecăreia dintre Gărzile forestiere este asigurată de un inspector-şef, funcţionar public de conducere, care are calitatea de ordonator terţiar de credite', mai prevede legea.
Actul normativ cuprinde principalele atribuţii ale Gărzii Forestiere Naţionale. Astfel, aceasta coordonează activitatea Gărzilor forestiere; avizează propunerile de acte normative emise de Gărzile forestiere; controlează aplicarea regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional; controlează aplicarea regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional; controlează trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare; realizează sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.
De asemenea, principalele atribuţii ale Gărzilor forestiere sunt următoarele: implementează, monitorizează şi controlează aplicarea regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional; monitorizează, implementează şi controlează aplicarea regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional; monitorizează şi controlează trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare; elaborează rapoarte operative şi le transmite către Garda Forestieră Naţională în vederea realizării de sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.
Potrivit legii, numărul maxim de posturi pentru Garda Forestieră Naţională şi instituţiile din subordine este de 1.007, din care: a) Garda Forestieră Naţională, 85 de posturi, din care 47 de posturi pentru personalul cu pregătire în domeniul silvicultură şi 38 de posturi pentru persoane cu atribuţii auxiliare domeniului; b) Gărzile forestiere, 922 de posturi, din care minimum 85% de posturi pentru personalul cu pregătire în domeniul silvicultură şi restul posturilor pentru persoane cu atribuţii auxiliare domeniului, respectiv juridic, economic, resurse umane, achiziţii, investiţii, administrativ, comunicare, IT şi audit. Consumul normat de carburanţi este de 500 litri/lună/autoturism sau autoutilitară, stipulează actul normativ.
'Nu se consideră depăşiri la consumul normat la mijloacele de transport consumul care la nivelul anului se încadrează în limita carburantului normat în raport cu numărul total de mijloace de transport aprobat pentru Garda Forestieră Naţională şi instituţiile din subordinea acesteia, după caz. Numărul mijloacelor de transport necesar realizării atribuţiilor Gărzii Forestiere Naţionale şi instituţiilor din subordinea acesteia este de 250', prevede legea.
Actul normativ stipulează şi că personalul gărzilor poartă în timpul serviciului uniformă, însemne distinctive, ecusoane, care se atribuie gratuit. 'Gărzile forestiere sunt autorizate să deţină arme de vânătoare şi muniţia aferentă acestora, în condiţiile legii, pentru folosirea acestora de către personalul tehnic de specialitate în exercitarea atribuţiilor de serviciu', se mai arată în lege.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede ca serviciile de administrare a domeniului public şi privat să aibă ca obiect de activitate şi posibilitatea de construire, modernizare, exploatare şi întreţinere a construcţiilor civile şi industriale pentru locurile de agrement.
Actul normativ modifică în acest sens art. 3 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, introducându-se ca obiect de activitate, în cadrul serviciilor de administrare a domeniului public şi privat, a posibilităţii de construire, modernizare, exploatare şi întreţinere a construcţiilor civile şi industriale pentru locurile de agrement.
În acest sens, legea prevede că serviciile de administrare a domeniului public şi privat, destinate satisfacerii unor nevoi ale comunităţilor locale, care contribuie la ridicarea gradului de civilizaţie şi confort al acestora, grupează activităţi edilitar-gospodăreşti şi acţiuni de utilitate şi interes public local având ca obiect, printre altele, şi "construirea, modernizarea, exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane, a construcţiilor civile şi industriale pentru locuri de agrement".
În ordonanţa actuală, în obiectul de activitate a acestor servicii nu este cuprinsă construirea, modernizarea şi exploatarea construcţiilor civile şi industriale pentru locuri de agrement.
Scopul legii, potrivit expunerii de motive, este de "a putea veni în sprijinul comunităţilor locale, precum şi pentru a putea acorda posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale de a accelera o serie de procese care, în prezent, sunt întârziate de procedurile prevăzute de legislaţia care reglementează domeniul achiziţiilor publice şi al concesiunii de lucrări şi servicii, precum şi pentru a clarifica competenţele şi responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale cu privire la administrarea domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci