Valcu Vâlcu a făcut o serie de precizări după publicarea deciziei CCR privind presemnalizarea dispozitivelor radar.
Publicitate
Presemnalizarea dispozitivelor radar aduce atingere prevederilor constituţionale şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, precizează CCR în motivarea deciziei de admitere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis legată de neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice.
Judecătorii constituţionali apreciază că soluţia legislativă nu este aptă să ducă la creşterea gradului de siguranţă rutieră, ci este de natură să crească agresivitatea rutieră. În sesizarea către CCR, președintele Klaus Iohannis invoca neclaritatea textelor cu privire la presemnalizarea maşinilor de poliţie.
„Legea era făcută pentru șmecheri, pentru inconștienții care circulă cu mașini foarte puternice, mulți dintre ei și parlamentari. Sunt persoane care apasă pedala de accelerație până la podea și cărora nu le pasă de amendă. Prin această lege, însăși menirea radarelor era compromisă”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, adăugând: „Ar fi fost legea bunului plac. Mergi cu ce viteză vrei, fără să rămâi fără carnet”.
„Sunt niște eforturi de relaxare a Codului rutier, în condiițile în care numărul persoanelor care își pierd viața în urma accidentelor crește. Principala cauză a producerii unui accident nu are legătură cu starea drumurilor, oricum cele mai multe accidente mortale se petrec pe autostrăzi, ci depășirea vitezei legale. Ori, exact unde ar fi fost nevoie de o intervenție, parlamentarii au venit să-i ajute pe vitezomani.
Peste 2.000 de persoane mor în accidente rutiere anual. Zeci de oameni rămân mutilați pe viață. E ca o scenă de război. Legea privind presemnalizarea reprezintă, de fapt, un act de trădare. Ca și cum l-ai anunța pe inamic, în cazul de față cel care depășește limita legală de viteză, unde ai ascuns planurile de atac", a precizat Val Vâlcu.
„Curtea constată că este întemeiată critica autorului obiecţiei de neconstituţionalitate, potrivit căreia soluţia legislativă privind obligativitatea presemnalizării prezenţei, în zona drumului public, a dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol - care limitează activităţile poliţiei rutiere de aplicare a normelor legale privind viteza maximă admisă (pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus) la acţiuni presemnalizate - aduce atingere prevederilor constituţionale ale art.1 alin. (5) - privind respectarea obligatorie a legilor şi securitatea raporturilor juridice - şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, consacrat de dispoziţiile art. 22 alin. (1) din Constituţie. În acest sens, Curtea apreciază că soluţia legislativă criticată face ca aplicarea legislaţiei rutiere - sub aspectul respectării limitelor vitezei de circulaţie pe drumurile publice -, pe de o parte, să se îndepărteze de la scopul ei, care vizează siguranţa traficului rutier şi, în mod special, ocrotirea vieţii şi a integrităţii corporale a persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, iar, pe de altă parte, să fie lipsită, în mare măsură, de componenta sancţiunii", se arată în motivarea deciziei.
VEZI ȘI:
CCR motivare despre presemnalizarea radarelor după sesizarea lui Iohannis
Lege radare. Lovitura lui Iohannis: mișcare care nu face parte din jocul politic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News