Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al OMS, a vorbit despre programul național de vaccinare.
Alexandru Rafila a făcut precizări importante în cadrul evenimentului organizat, marți, de trustul de presă DC Media Group, mai exact dezbaterea online „Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile".
„Ne găsim într-o situație foarte dificilă, o urgență de sănătate publică majoră, infecția cu noul coronavirus. Toate speranțele se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanțul transmiterii. În acest context, aș vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică: programul național de vaccinare, îmbunătățirea lui și adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea țintelor OMS.
Cred că avem o problemă, dar și o oportunitate în același timp. Avem o problemă pentru că, în România, după cum știți, în ultimii zece ani, a scăzut în mod constant acoperirea vaccinală și avem deja de patru ani o epidemie de rujeolă care încă evoluează. De asemenea, există pericolul reapariției unor boli pe care le consideram eliminate.
De ce spuneam că ar putea să fie o oportunitate? Dacă va apărea un vaccin care să reușească să elimine infecția cu noul coronavirus ca amenințare la nivel global, sunt convins că foarte multă lume își va schimba opinia referitoare la vaccin și oamenii vor fi mai deschiși să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care, până la urmă, este cel care a dus la sute de milioane de vieți salvate și la creșterea speranței de viață în ultimul secol.
Ne găsim, deci, la o cumpănă. Sunt convins că și cei din spectrul politic din România care ar trebui să voteze această lege a vaccinării (...) nu vor pregeta să o voteze”, a spus Alexandru Rafila.
Accesul la vaccinare trebuie încurajat de stat, deoarece o serie întreagă de afecțiuni pot fi prevenite astfel, a mai precizat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu