Legea avertizorilor de integritate, adoptată. USR voia ca raportările să fie anonime, dar nu va mai fi chiar așa: E nevoie de „indicii temeinice”. Ce spune Vicol

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Legea avertizorilor de integritate a fost adoptată.

Camera Deputaților a adoptat legea care permite să fie făcute raportări anonime privind neregulile din instituții. Sesizările merg la Agenția Națională de Integritate.

Modificări importante privind raportărilor anonime

În ceea ce privește raportările unde nu sunt date despre cel care indică anumite nereguli, este luat în considerare doar dacă sunt „indicii temeinice”:

„Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, prevede noul amendament adoptat.

Amintim că USR ținea la condiția aceasta: ca raportările să fie anonime. Acum este nevoie de „motive temeinice”.

Forma anterioară avea următoarea formă:

„Raportarea anonimă cuprinde cel puțin următoarele: datele de contact ale avertizorului în interes public, calitatea persoanei care efectuează raportarea în condițiile art.2, contextul profesional în care au fost obținute informațiile, persoana vizată, dacă este cunoscută, descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorități, instituții publice, oricărei alte persoane juridice de drept public sau în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum și, după caz, probele în susținerea raportării și data”.

Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional



"În categoria acestor persoane intră, cel puţin, următoarele: lucrătorii, persoanele care desfăşoară o activitate independentă, în înţelesul art.49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, acţionarii şi persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administraţie, precum şi voluntarii şi stagiarii remuneraţi sau neremuneraţi, orice persoană care lucrează sub supravegherea şi conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanţilor şi a furnizorilor acesteia", se arată în proiectul de lege.

"Prezenta lege se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim", se mai arată în proiect.

Ce spune avocatul Laura Vicol

„Important este ca legea să răspundă cât mai mult așteptărilor pentru care a fost gândită în mod efectiv. Acest lucru îl vom vedea, evident, doar în practică”, a spus avocatul Laura Vicol pentru DC News.

-------------

Amintim că, în iulie, președintele Klaus Iohannis întorsese, în Parlament, legea privind protecţia avertizorilor în interes public. În cererea de reexaminare, președintele preciza că România are obligația strictă de transpunere corespunzătoare a Directivei privind protecția avertizorilor, în caz contrar riscând proceduri de infringement. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel