Legea Bugetului 2021. Simion (CES): Avizul nefavorabil la proiectele de acte normative referitoare la bugete reflectă carenţe privind dialogul social şi civic

Simion (CES), după avizul nefavorabil la proiectele de acte normative referitoare la bugetul Guvernului Cîțu: Reflectă carenţe privind dialogul social şi civic
Simion (CES), după avizul nefavorabil la proiectele de acte normative referitoare la bugetul Guvernului Cîțu: Reflectă carenţe privind dialogul social şi civic

Avizul nefavorabil dat de Consiliul Economic şi Social (CES) pe aceste proiecte de acte normative referitoare la bugete reflectă atât impactul economic şi social al măsurilor propuse, aşa cum este văzut de membrii Plenului, cât şi carenţele legate de dialogul social şi civic, a afirmat preşedintele CES, Bogdan Simion. 

'Guvernul României a solicitat vineri avizul Consiliul Economic şi Social referitor la proiectele legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale de stat. Luni seara, a solicitat avizul, în regim de urgenţă, pe un proiect de OUG privind măsuri fiscal-bugetare cu impact social şi economic important. Recunoscând necesitatea adoptării urgente a legilor referitoare la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, am acceptat să luăm în discuţie la şedinţa din această săptămână actele menţionate', a menţionat Bogdan Simion într-un comunicat.

Acesta a subliniat că a lipsit dezbaterea publică şi dezbaterea cu partenerii sociali şi cu organizaţiile neguvernamentale ale societăţii civile, pe aceste proiecte de 'importanţă fundamentală pentru societate'. 'Suntem nevoiţi să constatăm că a lipsit dezbaterea publică şi dezbaterea cu partenerii sociali şi cu organizaţiile neguvernamentale ale societăţii civile, pe aceste proiecte de importanţă fundamentală pentru societate. Impactul finanţării propuse pentru educaţie, sănătate şi asistenţă socială, impactul asupra lucrătorilor din sectorul privat şi din cel public şi impactul asupra mediului economic, precum şi multe alte aspecte foarte importante, nu au putut fi suficient înţelese şi discutate de cei interesaţi cu reprezentanţii Guvernului', a mai spus Bogdan Simion.

Potrivit sursei citate, legile cu impact major trebuie dezbătute public, cu partenerii sociali şi cu societatea civilă. 'Necesitatea analizării acestor proiecte de acte normative de către Consiliul Economic şi Social într-un termen foarte scurt a afectat capacitatea noastră de a realiza propriile consultări şi de a intra în profunzime în analiza noastră. Astfel, avizul nefavorabil dat de Consiliul Economic şi Social pe aceste proiecte de acte normative reflectă atât impactul economic şi social al măsurilor propuse, aşa cum este văzut de membrii Plenului, cât şi carenţele legate de dialogul social şi civic. Facem un apel către Guvern ca pe viitor să implice partenerii sociali şi organizaţiile neguvernamentale ale societăţii civile în toate etapele premergătoare adoptării actelor normative de importanţă majoră, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului acestora şi pentru dialog, inclusiv prin dezbatere publică', a mai spus Bogdan Simion.

De asemenea, acesta solicită Guvernului să asigure CES posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul actelor normative complexe şi cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare. 'Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiţii rolul conferit de Constituţia României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure CES posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul actelor normative complexe şi cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare.', se mai spune în comunicat.

Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare. Premierul Florin Cîţu a afirmat că opinia Consiliului Fiscal privind bugetul de stat pe 2021 reprezintă 'avizul profesioniştilor', iar cea exprimată de CES - un aviz dat de 'un consiliu politic'.

'Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consiliul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil, care menţine în plan principal investiţiile. Acesta este avizul profesioniştilor. Astăzi, însă, bugetul a fost şi la Consiliul Economic şi Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiţi din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să ştiţi şi acest adevăr. Cum credeţi că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparaţi avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017 - 2019', a scris Florin Cîţu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel