Potrivit proiectului de lege al despăgubirilor, aflat pe masa Guvernului, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017,în limita a 10% pe an din suma punctelor, scrie Mediafax.
În material se afirmă că principiile care stau la baza acordării măsurilor reparatorii sunt principiul prevalenţei restituirii în natură, principiul echităţii, principiul transparenţei procesului de stabilire a măsurilor reparatorii, principiul menţinerii justului echilibru între interesul particular al foştilor proprietari şi interesul general al societăţii.
"Dispoziţiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea în natură, cât şi la compensare cu alte bunuri sau servicii rămân aplicabile. În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, despăgubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate. Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se soluţionează cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu condiția ca această suprafață să nu fi fost restituită prin aplicarea legilor fondului funciar", se arată în proiect.
Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist vor fi rezolvate prin restituire în natură, iar măsuri reparatorii în echivalent, constând în compensarea cu alte bunuri sau "cu puncte" care pot fi valorificate, vor fi acordate doar dacă restituirea sub această formă nu este posibilă.
Titularii deciziilor de compensare vor putea valorifica punctele prevăzute în decizie prin participarea la licitaţiile naţionale de imobile din Fondul Naţional. Licitațiile de imobile se organizează săptămânal la sediul central al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară şi se desfășoară în regim de videoconferință.
Până la 1 iulie 2014, Agenția Domeniilor Statului va publica pe pagina de internet și va transmite Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților lista imobilelor din Fondul național. Lista se completeaza lunar cu imobilele preluate de Agentia Domeniilor Statului de la alte institutii/autoritati publice centrale sau locale.
Până la 1 ianuarie 2015, Comisia Națională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul național, aşa cum rezultă prin aplicarea grilei notariale.
Vezi AICI Proiectul legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist din România
În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora şi în numerar. În acest sens, persoana poate solicita la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, anual, emiterea de titlu de plată în cuantum de cel mult 10% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi netransformate, în echivalent în numerar pot fi valorificate în continuare în cadrul licitaţiilor naţionale de imobile.
Compensarea Imobilelor, în subordinea Cancelariei primului-ministru.
În scopul evitării unor posibile fraude sau "tentative de corupere" a membrilor şi secretariatului Comisiei, înlocuirea membrilor şi a preşedintelui se va face prin decizie a primului-ministru, membrii Comisiei vor beneficia de indemnizaţie de şedinţă reprezentând 20 de clase de salarizare succesive suplimentare aplicate la salariul de bază/indemnizația de încadrare brută/salariul funcției de bază, iar salariaţii care desfăşoară lucrări de secretariat vor beneficia şi ei de o indemnizație lunară reprezentând 20 de clase de salarizare succesive suplimentare aplicate la salariul de bază/indemnizația de încadrare brută/salariul funcției de bază.
Termenele vor fi calculate începând cu 1 iunie 2014.
"În termen de cel mult 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, comisiile locale de fond funciar au obligaţia de a centraliza toate cererile de restituire nesoluționate, în vederea stabilirii suprafeței de teren necesară în vederea finalizării procesului de retrocedare", mai arată documentul.
Titlurile de valoare nominală emise deja de Ministerul Finanţelor şi nevalorificate în cadrul unei oferte de capital, conform legislaţiei actuale, vor fi convertite prin decizie de compensare a Comisiei Naţionale.
În cazul în care statul şi persoanele îndreptăţite au obligaţii reciproce de plată şi, respectiv, restituire, a unor despăgubiri rezultate din aplicarea Legii 112/1995, la cererea persoanei îndreptăţite, Comisia Naţională dispune, prin decizie, compensarea acestora. Cele două obligaţii reciproce de plată se vor compensa până la concurenţa celei mai mici dintre ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News