Senatorii au evitat întreruperea furnizării de medicamente, amendând în unanimitate o inițiativă fantezistă a guvernului. Atât Puterea cât și Opoziția au fost de acord că sunt greșeli în Ordonanța de Urgență prin care Emil Boc vrea să taxeze cu 40 la sută vânzările de medicamente din România.
Ordonanța taxei de clawback (în traducere ”gheara înapoi”) a fost publicată fără norme de aplicare, cu o zi înainte ca Guvernul să piardă abilitatea de a emite ordonanțe, din cauza vacanței parlamentare. Motivul grabei: oficialii Ministerului Sănătății și ai Finanțelor riscau să fie urmăriți penal, întrucât nu au reușit să colecteze o taxă asemănătoare, introdusă în octombrie 2009. Dacă s-ar fi limitat la recuperarea sumelor neîncasate, nu ar fi fost probleme, dar Guvernul a stabilit o suprataxă de circa 40 la sută pe tot ce depășește consumul din 2009. Astfel, firmele farmaceutice trebuiau să dea Finanțelor aproape 1 miliard de euro, ținând cont că, în fiecare an, consumul a fost cu circa 2 miliarde de euro peste ceea ce era dispus staul să achite.
Senatul a stabilit o taxă de clawback de 10 la sută, considerată suportabilă de către industria farmaceutică, și a raportat-o la prețul de producție, nu la cel de retail.
Modificarea propusă de Opoziție, susținută de Putere
Limitarea taxei din OUG 77/2011 a fost propusă printr-un amendament al senatorului PNL Dan Radu Ruşanu. "Dat fiind faptul că atât bugetul alocat, cât şi consumul sunt variabile necontrolabile pentru plătitorii acestei contribuţii, valoarea care trebuie plătită nu poate fi nelimitată. Propunerea este ca această limitare să fie la maxim 10% din valoarea decontată fiecărui plătitor de contribuţie, astfel încât să existe o predictibilitate şi o certitudine a impunerii care să permite cunoaşterea sarcinii fiscale ce revine fiecăruia", a motivat Ruşanu amendamentul propus.
Dacă nu intervenea Senatul, agenţii economici care vând medicamente trebuiau să achite o taxă care să acopere integral depăşirea bugetului alocat consumului de medicamente. "Contribuţiile plătite de deţinătorii autorizaţiilor de punere în piaţă a medicamentelor adunate laolaltă trebuie să acopere întreaga sumă care depăşeşte bugetul medicamentelor alocat numai din fondul naţional de asigurări de sănătate şi din fondul Ministerului Sănătăţii", explicase ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, aberația legislativă.
Camera Deputaților este for decizional în cazul Legii clawback, dar unanimitatea de la Senat arată că guvernul are dificultăți în a-și forța proprii parlamentari să aprobe greșeli evidente, care ar pune în pericol domenii vitale pentru stabilitatea statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News