EXCLUSIV  Legea ”Iohannis, senator” aprinde coaliția PSD - PNL. Augustin Zegrean, fost judecător-șef al CCR, tranșează ipoteza președintelui-candidat

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit, pentru DC News, despre șansele noii mutări făcute de PNL pentru președintele Klaus Iohannis. 

Citește și articolul - Legea Iohannis, zgomot în coaliție. Părerea personală a lui Ciolacu și felul în care PNL poate ignora PSD, fără să aibă nevoie de votul partenerilor

Faptul că nu i s-a găsit nicio funcție la nivel european președintelui Klaus Iohannis generează tensiuni majore în Coaliția de guvernare din România. Este nevoie de ”o lege specială” pe care PNL încearcă să o inițieze în Parlament, astfel încât Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din noiembrie, pentru Senatul României.

Deși Legea fundamentală a țării, Constituția României, spune clar următorul lucru: ”În timpul mandatului, Preșdintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate indeplini nici o altă funcție publică sau privată'”, Partidul Național Liberal încearcă să rezolve situația și Iohannis să poată candida.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central. Dar are BEC atribuții în acest sens?

Mai mult, luni dimineața, Partidul Național Liberal a făcut o nouă mutare. PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015. Practic, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC. 

L-am contactat pe Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, pentru a ne spune dacă BEC are atribuții în acest sens și care este soluția constituțională ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare.

Singura soluție pentru ca Iohannis să poată candida

”Biroul Electoral Central nu are atribuții și nici nu poate să dea consultanță juridică. Biroul Electoral Central se pronunță doar în momentul când se depun candidaturile. Acum ei nu pot să dea sfaturi, doar dacă le dau așa consultații, dar, de regulă, judecătorii nu fac chestiuni de acest fel. Un răspuns scris, oficial, nu au cum să dea. Mai mult, să spunem că Legea era dată deja, dar tot în această situație eram, respectiv președintele tot în funcție este. Practic, singura soluție este să își dea demisia din funcția de președinte”, a declarat Augustin Zegrean.

Ce spune Articolul 84 din Constituția României, Legea fundamentală a țării

”Articolul 84 din Constituţie arată faptul că preşedintele României, pe durata mandatului, nu poate face parte dintr-un partid politic şi nu poate ocupa o funcţie publică sau privată. Prin urmare, preşedintele, chiar dacă este în ultimele 3 luni de mandat, nu poate să ocupe altă funcţie decât cea de preşedinte. Ei au făcut referire la cazul cu Ion Iliescu, dar nu se potrivește deloc cu actualul caz Iohannis. Era pe altă lege, altă situație”, a mai spus Augustin Zegrean, pentru DC News.

Citește și articolul - Decizia PSD la proiectul PNL "Legea Iohannis - senator" / Update 2: Răsturnare de situație la PNL: A sesizat BEC

Citește și articolul - Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al AMR, se opune "legii Iohannis". "Jocul de culise care ne dezonorează"!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel