Legea care permite eutanasia câinilor fără stăpân, supranumită "legea maidanezilor, are prevederi și pentru câinii cu stăpân.
Cum devine câinele de companie maidanez
O primă problemă o întâlnim la completarea numărul 1 la articolul 1. Este precizat: "câine fără stăpân are următoarea semnificaţie: orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare". Astfel, deși câinele este microcipat de către proprietar, microcipul având ca scop identificarea lui în cazul în care este pierdut, nu va conta. El va fi considerat câine fără stăpân, deși microcipul poate fi scanat și poate fi aflată identitatea proprietarului în vederea contactării lui. Pe lângă amenda de care va fi pasibil proprietarul, el poate rămâne și fără câine.
"Serviciile speciale" (nu) ne găsesc câinele pierdut
Articolul patru, alineatul patru, prevede că "serviciile speciale" ar trebui să anunțe proprietarul după identificarea acestuia în termenul prevăzut la articolul 7, alineatul 1 a și b. Aici vom avea o surpriză. În termen de 7 zile, așa cum prevede la alineatul 1a, proprietarii au dreptul de a-și revendica câinii. Însă "serviciile speciale" pot contacta proprietarul și în termenul prevăzut la alineatul 1b, adică în 14 zile. Însă, după ce expiră termenul de 7 zile, "câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii". Asta înseamnă că dacă serviciile speciale nu anunță proprietarul identificat în termen de cel mult 7 zile, el poate rămâne fără câinele microcipat și identificat, dacă în a opta zi vine o altă persoană înaintea sa să-l adopte.
Dacă hingherii ți-au luat câinele la adăpost, trebuie să le plătești serviciul
Chiar dacă la articolul 7 alineatul 1c este prevăzut că adopția și revendicarea sunt gratuite, la articolul 4 alineatul 5 este prevăzut că "Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere a câinelui în cuantumul stabilit prin hotărâre a consiliului local". Adică, proprietarul, dacă este anunțat în ziua a șasea de către serviciile speciale că animalul său de companie a fost prins de hingheri și dus în adăpost, pentru a-și recupera câinele, el trebuie să plătească cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi controlul bolilor câinilor.
În plus, la articolul 8 alineatul 1 sunt prevăzute și alte cheltuieli pe care va fi nevoit să le plătească proprietarul, câinii revendicați de către proprietar sunt înapoiați doar după ce "au fost consultaţi de către medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare".
Sterilizare și microcipare obligatorie
Legea mai prevede ca persoanele care dețin câini să le sterilizeze și înregistreze, fiind specificat că identificarea este suportată de către proprietar.
Spațiu public curat sau amendă
În plus, proprietarii de câini sunt obligați să "menţină igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative", în caz contrar primesc amendă cuprinsă între 5.000 lei la 10.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News