Legea maidanezilor va fi discutată, miercuri, la Curtea Constituțională

Legea-cainilor-fara-stapan-nu-a-fost-votata
Legea-cainilor-fara-stapan-nu-a-fost-votata

Sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier va li analizată, miercuri, de Curtea Constituțională.

Organizaţiile de protecţie a animalelor au anunţat, marţi, că au depus la Curtea Constituţională şi la Preşedinţie semnăturile strânse împotriva eutanasierii câinilor comunitari, iar miercuri organizează un miting de protest la Palatul Parlamentului, unde este sediul CC, potrivit Mediafax.

Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută în 25 noiembrie, de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

"Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate", se arată în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.

În opinia deputaţilor PSD şi PNL, legea încalcă şi articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constituţie.

Problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării.

"Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional", potrivit sesizării.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Citește și:

Partidul Verde susţine mişcarea celor 133 de personalităţi în demersul contra legii maidanezilor

5.000 de lei amendă pentru cei care îngrijesc maidanezii din jurul blocului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel