Proiectul legii manualului şcolar nu vizează eliminarea editurilor care până acum produceau manuale alternative, a declarat, marţi, senatorul PSD Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ.
Publicitate
'Pentru tot ceea ce înseamnă programe şcolare în trunchiul comun, pentru că discutăm de trunchiul comun pe care îl parcurge fiecare elev din învăţământul obligatoriu din România, pe aceste programe şcolare să avem un manual şcolar de bază. Pe celelalte elemente din planurile-cadru care intră în curricula sau la decizia şcolii sau cele opţionale, putem discuta de manuale alternative', a precizat Pop, la prima dezbatere în comisie a acestui proiect, la care au participat şi reprezentanţi ai Uniunii Editurilor din România (UER).
Nu dispare nimeni
Întrebat dacă există riscul ca editurile care până acum produceau manuale alternative să dispară, Pop a răspuns negativ. 'Nu, nu dispare nimeni. Piaţa concurenţială e deschisă, nu sunt afectate (n.r. editurile). Noi, ca Guvern, până la urmă, ca şi coaliţie de guvernare, prin programul de guvernare, nu facem altceva decât să asigurăm dreptul la educaţie în egală măsură pentru fiecare elev din România', a spus Pop.
El a adăugat că a fost prima întâlnire la nivelul Comisiei pe tema proiectului legii manualului şcolar, menţionând că a ascultat toate punctele de vedere exprimate, urmând ca până în data de 20 februarie să se emită raportul pe acest proiect de lege. Pop a mai precizat că miercuri se reiau în comisie dezbaterile pe acest proiect.
În context, preşedintele UER, Cristian Greşanu, a susţinut că acest proiect este 'neavenit în momentul de faţă', pentru că nu este adresat unei societăţi moderne, în care accesul la o diversitate de surse de informare este deschis. 'Prin această decizie unilaterală se stopează calitatea. După 25 de ani în care manualele s-au livrat în timp util, s-au făcut sute de manuale, nu înţeleg de ce s-a ajuns la o asemenea soluţie nefirească, ca practic piaţa să fie monopolizată de către Editura Didactică şi Pedagogică', a afirmat Greşanu.
Ce zice Andronescu
La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat necesitatea ca manualele şcolare să fie scrise de cadre didactice cu 'har didactic'. 'Autorii pe care vi-i alegeţi trebuie să fie cadre didactice care să aibă har didactic, să pună în pagină o explicaţie care să fie accesibilă vârstei elevului căruia manualul respectiv i se adresează, pentru că vă mărturisesc că am văzut manuale de fizică sau manuale de biologie care sunt dificil de înţeles pentru oameni care au altă vârstă decât cei care au în şcoală. (...) Faptul că manualele nu au ajuns la timp pe bănci, din păcate, toată imaginea aceasta negativă - copiii, elevii nu au manuale - nu au încasat-o editurile, a încasat-o Ministerul, de fiecare dată. De aceea, şi aici, legea să stabilească nişte termene, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţia pe care aţi descris-o şi o ştim şi noi. (...) Nu vrem să pornim război cu dumneavoastră', a afirmat Andronescu, adresându-se editorilor, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu