Au avut loc discuții importante între reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) şi cei ai Ministerului Economiei.
O delegaţie a Coaliţiei, condusă de preşedintele acesteia, Alexandru Cumpănaşu, a avut marţi o întâlnire de lucru cu o delegaţie a Ministerului Economiei, condusă de secretarul de stat Simona Teighiu Jurj. Întâlnirea a avut loc ca urmare a unei discuţii anterioare între Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi preşedintele CNMR, în care cei doi au agreat, la nivel de principiu, o serie de măsuri ce urmează a fi puse în practică la nivel tehnic.
SNAM nu va fi privatizată
Astfel, în cadrul întâlnirii s-a reiterat că Societatea Naţională pentru Ape Minerale (SNAM) nu va fi privatizată, însă CNMR a solicitat conducerii MEC un control de fond la această societate pe care să-l realizeze Corpul de Control al ministrului Economiei.
Simplificare legea minelor
Un alt subiect analizat de reprezentanţii Coaliţiei împreună cu cei din Ministerul Economiei a fost finalizarea legilor minelor, redevenţelor şi apelor minerale, astfel încât în perioada următoare vor continua întâlnirile tehnice pentru discutarea şi finalizarea proiectelor de acte normative.
CNMR precizează că va pune la dispoziţie întreaga expertiză pentru ca aceste legi să simplifice procesul de eliberare a documentaţiilor, să asigure transparenţa şi competiţia corectă în piaţă, să legifereze în beneficiul cetăţenilor.
Apa de masă, cuantificare la sursă
De asemenea, CNMR a prezentat situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Naţional Hunedoara şi a cerut Ministerului Economic să transmită către instituţiile competente solicitările care vizează: eliminarea multi-taxării apei folosită pentru producerea de energie electrică, păstrarea şi investirea în energia pe bază de cărbune ţinând cont de riscul ridicat şi dovedit de energia atomică.
În aceste context, CNMR a agreat propunerile Ministerului Economiei privind cuantificarea la sursă a apei "de masă" precum şi obligativitatea distribuitorilor de prezentare a sursei exacte de extracţie a acesteia pentru o corectă informare a cumpărătorului cu privire la sursa de provenienţă şi încasarea de taxe din comercializare a acesteia.
Întâlnire cu ANPC
Mai mult, CNMR va solicita o întâlnire cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului în vederea stabilirii de reglementări clare şi care să evite îmbolnăvirea populaţiei şi încurajarea comercializării apei "de masă" din surse neclare sau cu risc crescut pentru populaţie.
[citeste si]
"Întâlnirea de astăzi a reprezentat un succes important atât pentru CNMR cât şi pentru MEC prin reluarea dialogului în vederea finalizării celor 3 legi foarte importante, clarificarea statutului SNAM ca societate neprivatizabilă, reglementarea modului de distribuire a apei de consum pentru evitarea unor adevărate tragedii. Fără măsuri imediate, o mare parte a populaţiei poate fi în pericol din lipsa de garanţii cu privire la provenienţa şi calitatea apei "de masă". Acestea sunt problemele reale ale României, iar CNMR va continua să facă tot ce poate alături de instituţiilor statului pentru rezolvarea acestora", a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedinte CNMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu