Legea moașelor, în Camera Deputaților

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de moaşă, precum și înființarea Colegiului Național al Moaşelor din România, au fost prezentate și analizate miercuri, 26 aprilie, la conferința „Accesul moașei la îmbunătățirea sănătății materno-infantile”, organizată de Asociația Moașelor Independente (AMI), cu sprijinul Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate – ANMCS.

Creşterea prezenţei şi importanţei moaşelor în sistemul sanitar, o soluţie sustenabilă financiar şi eficientă pentru îmbunătăţirea sănătăţii mamei şi copilului nou-născut, este esențială în ridicarea nivelului calității îngrijirii materno-fetale, în mediul urban, dar mai ales la sate. 

”În scopul de a sprijini sănătatea mamei și copilului în România, statul trebuie să armonizeze legislația cu privire la exercitarea profesiei de moașă cu reglementările Uniunii Europene în domeniu, în contextul în care indicii de sănătate materno-infantilă ne plasează la coada Europei, cu o rată a mortalității infantile de 9,8 la mie, iar numărul de cezariene ne plasează în top 3. În acest timp, aproximativ 1000 de moașe licențiate sunt neintegrate adecvat sau sunt ținute în afara sistemului de sănătate. Potrivit legislației europene, o moaşă trebuie să acopere toată aria de servicii de îngrijire a femeii sănătoase de vârstă fertilă, de la contracepție la sarcină şi pregătirea pentru naştere, îngrijire post-partum, asistență în alăptare, screening pentru cancere din aria ginecologică, dar și identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii.”, se arată într-un comunicat de presă.

Conferința „Accesul moașei la îmbunătățirea sănătății materno-infantile”, care s-a desfășurat la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a reunit specialiști în sănătatea mamei și copilului, reprezentanți mass-media, decidenți politici și ONG-uri.

„Înfiinţarea Colegiului Național al Moaşelor  din România  ca organizaţie profesională şi de reglementare a profesiei de moaşă este soluţia necesară și legală pentru implementarea şi dezvoltarea profesiei de moaşă şi în România şi alinierea la standardele europene. Un ordin separat ar permite concentrarea efectivă pe implementarea și dezvoltarea  profesiei de moașă  și pe integrarea rapidă și eficientă după modelul european, ceea ce  va duce la reducerea cheltuielilor prin prevenție adecvată pe parcursul sarcinii, scăderea medicalizării excesive și a complicațiilor la naștere determinate de atitudinile  intervenționale  practicate excesiv actualmente în acest domeniu.”, susține Irina Popescu, Vicepreședinte AMI. 

Asociația Moașelor Independente din România (AMI) a fost înființată în 2013 de un grup de moașe licențiate și aduce de atunci laolaltă moașe cu diplome de nivel universitar. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel