Legea offshore. Plusuri și minusuri. Apel la parlamentari

Pe site-ul România Curată a fost lansat un apel public către parlamentari, în privința votului pe legea exploatării resurselor din Marea Neagră. 

Iată mesajul: 

"Săptămâna viitoare este posibil să fiți puși în fața votului cu cea mai mare miză financiară din istoria parlamentului României: Legea exploatărilor de petrol și gaze din Marea Neagră – 10 miliarde de euro.

Vă rugăm să citiți cu atenție ce votați!

40 de miliarde de euro, valoarea din acest moment 

Cele 200 de miliarde de metri cubi de gaz dovedite până acum, valorează, la prețurile mici de acum, 40 de miliarde de euro. La prețul maxim istoric, ar fi valorat 100 de miliarde de euro. În următorii 20 de ani sau mai mult, prețul e posibil că va mai ajunge acolo, probabil că nu va rămâne tot timpul mare, dar aproape sigur se va mai crește față de cât e acum. O estimare în jurul a 70 de miliarde de euro preț mediu este un reper rezonabil.

Costurile de exploatare sunt estimate la 15 miliarde de dolari investiții (CAPEX) și 6 miliarde de dolari operațional (OPEX) – deci în total undeva la 20 de miliarde de euro. Rămân 50 de miliarde de euro pentru concesionari. Să zicem că e un scenariu optimist și că nu vor fi chiar atâția bani. Poate că vor fi doar 40 de miliarde. Poate că vor fi doar 30. Chiar și așa, nu este absolut nimic nerezonabil ca statul să le ceară încă 10 miliarde, partea lui, pe lângă cele 2,8 miliarde pe care le așteaptă din redevențe!

(...)

Cadrul de taxare, așa cum este el acum pentru producătorii de gaze, este perfectibil dar satisfăcător pentru buget. Se plătește redevență plus o cotă de 80% din ce depășește prețul de 85 de lei pentru un MWh de gaz. Această a doua componentă a taxării, concesionarii offshore o vor scoasă: că nu e corectă, că nu e legală, că așa ceva este inadmisibil! Au angajat experți care să susțină asta, au convins funcționari de-ai statului, au căpătat consens dezinteresat din partea unor experți independenți (întrebați-i totuși, pentru orice eventualitate, despre sursele de finanțare!)(...)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel