Legea Pensiilor: Nicio decizie de pensionare nu a mai fost emisă după 1 septembrie. Ce se întâmplă la Casa de Pensii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

După ce a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, nu a mai fost emisă nici măcar o decizie de pensionare. 

Deciziile de pensionare mai așteaptă. Casa de Pensii anunță că aplicația informatică pentru emiterea deciziilor pentru dosarele depuse după 1 septembrie, când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, este în... testare!

Prin urmare, deciziile de pensionare pentru toate dosarele depuse de la 1 septembrie până astăzi vor fi emise cel mai devreme spre sfârșitul lunii octombrie, în ordinea depunerii. 

Legea pensiilor a emis noi elemente dar și, poate cel mai important, o nouă formulă de calcul a pensiilor, arată Casa Națională de Pensii, pentru g4media

”De asemenea, în reforma sistemului de pensii, un obiectiv major în domeniul aplicațiilor informatice este și acela de a se integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor”, au explicat reprezentanții Casei Naționale de Pensii, conform sursei citate. 

Pentru noile înscrieri în vederea pensionării sunt luate în calcul trei paliere: preluare date din carnetul de muncă, preluare informații din baza de date asigurați după 01.04.2001, stabilirea drepturilor de pensie.

”Primele două sunt deja funcționale, iar a treia a fost finalizată și este în testare, urmând ca de la sfârșitul lunii octombrie să înceapă emiterea deciziilor”, a precizat Casa Națională de Pensii. 

Din septembrie, pensionarii pot duce adeverințe pentru a doua recalculare a pensiilor

Pentru a-și lua adeverințele, ei apelează la arhive. Arhivele Naționale emit adeverințele gratuit, dar dețin doar 2% din totalul documentelor din piață cu valoare practică, precum state de plată, dosare personal, carnete de muncă, etc. Cu restul 98% ce facem? Deși adeverințele se depun din septembrie, discuția nu a apărut astăzi în spațiul public, doar că astăzi s-a trezit instituția Arhivelor Naționale. 

Încă din iunie, premierul Marcel Ciolacu acuza că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor. El a menţionat că este "ilegală şi imorală" fixarea unui preţ maximal pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Între timp, pensionarii sunt puși să achite taxe uriașe, de mii de lei, pentru a obține acte de la firmele de arhivare, arată Digi24, fiind vorba despre dovezile pentru veniturile suplimentare obținute înainte de aprilie 2001, care ar putea să le aducă bani în plus la pensie. Adeverințele respective arată ce sporuri, prime sau bonusuri au primit pensionarii și nu au fost luate până acum luate în considerare în calculul pensiei. Conform calculelor BNS, suma totală pe care ar trebui să o plătească un pensionar pentru a solicita adeverințele se apropie de 3.000 lei. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel