Legea pensiilor speciale - Vot în plenul Camerei Deputaţilor / Update

Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor va dezbate şi vota, luni, proiectul legii pensiilor speciale. Comisiile de specialitate - constituţionalitate, muncă şi buget - urmează să întocmească raportul până luni la ora 14,00, potrivit programului stabilit de conducerea Camerei.

Update

Proiectul legii pensiilor speciale - raport favorabil la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor

Comisiile pentru muncă, de buget şi pentru constituţionalitate ale Camerei Deputaţilor au dat luni un raport favorabil proiectului legii pensiilor speciale, pe care l-au pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Au votat 'pentru' 40 de deputaţi, 10 au votat 'împotrivă', iar unul s-a abţinut. Membrii celor trei comisii au respins toate amendamentele depuse de USR şi AUR la acest proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat în comisii fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul săptămâna trecută. Curtea Constituţională a solicitat o serie de modificări ale legii doar în legătură cu pensiile de serviciu ale magistraţilor. Proiectul modificat în conformitate cu cerinţele CCR urmează să intre la votul final luni, de la ora 16,00, în plenul Camerei Deputaţilor. 

Știrea inițială

Proiectul va intra în plen tot luni, urmând ca votul final să fie dat la ora 17,00.

Senatul a adoptat, miercurea trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 voturi 'pentru', 16 'împotrivă' şi o abţinere, proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamente venite de la Guvern, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

În 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare în forul legislativ, după ce Curtea Constituţională a decis că unele articole sunt neconstituţionale. 

Citește și - Gorghiu acuză Opoziția de ipocrizie în scandalul pensiilor speciale

'Atât Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cât şi colegii din comisii au încercat să respecte atât angajamentul din PNRR, cât şi decizia CCR. Astăzi, în plen, am văzut un spectacol care poate să aibă legătură cu ideea de Opoziţie, dar nu cu ideea de regulament şi cu legislaţia din România. Au fost reluate aceleaşi teme pe care colegii din Opoziţie le-au toţi spus în spaţiul public, însă, la fel de bine, pot să remarc, că au făcut-o în mod ipocrit.', a spus Gorghiu.

'Atunci când ai o decizie a CCR pe o anumită sesizare, în Parlament poţi să operezi modificări exclusiv în acel cadru, nu poţi să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice fel de articol. Noi putem să legiferăm, să venim cu îmbunătăţiri exclusiv pe textele pe care Curtea Constituţională le-a criticat. Azi, în plenul Senatului, s-a vorbit de toate categoriile care sunt reglementate prin legea pensiilor speciale. Precizez, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale anumite prevederi care reglementează pensiile magistraţilor', a explicat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că trebuie pusă în aplicare o decizie a CCR, pentru ca suma de aproape un miliard şi jumătate de euro din PNRR aferentă următoarei cereri de plată să nu fie prejudiciată de întârzierea acestui jalon.

'Comisia Europeană a dat un acord pe aceste prevederi. Să nu credeţi că nu se face un dialog constant cu Comisia. Pe absolut orice prevederi pe care Guvernul le are în vedere se face un schimb de informaţii, un schimb de email-uri, au loc negocieri faţă în faţă la Bruxelles ş.a.m.d. Nimeni nu se apucă să opereze modificări legislative pe jaloane PNRR fără să ai un agreement cu Comisia', a adăugat Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel