Legea pentru aprobarea participării României la Registrul daunelor cauzate de agresiunea rusă în Ucraina - în dezbatere publică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Proiectul de lege pentru aprobarea participării României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei se află în dezbatere publică până pe 1 septembrie şi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei serveşte la înregistrarea, sub formă documentară, a probelor şi informaţiilor privind cererile de despăgubire pentru daunele, pierderile sau prejudiciile cauzate, la 24 februarie 2022 sau după această dată pe teritoriul Ucrainei prin faptele ilicite la nivel internaţional ale Federaţiei Ruse în Ucraina sau împotriva Ucrainei, se explică în expunerea de motive.

Registrul primeşte şi prelucrează informaţiile referitoare la cereri de despăgubire şi probe, structurează, clasifică şi organizează astfel de cereri, evaluează şi determină eligibilitatea cererilor în vederea înscrierii lor şi înregistrează cererile eligibile în scopul examinării şi soluţionării lor viitoare. Registrul, înfiinţat pentru o perioadă de trei ani, nu are nicio funcţie jurisdicţională de soluţionare a cererilor de despăgubire, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea responsabilităţii şi alocarea plăţilor sau a despăgubirilor.

Dispune de un buget propriu şi este finanţat prin contribuţiile anuale ale participanţilor şi prin contribuţiile voluntare ale membrilor asociaţi. Conform expunerii de motive, 'participarea la acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ar transmite un semnal pozitiv cu privire la angajamentul României în sensul sprijinirii demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acesteia'.

'Un astfel de demers ar demonstra consecvenţa şi coerenţa României în planul politicii externe, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei', se mai arată în document. Alăturarea României la acest demers presupune participarea la Conferinţa participanţilor şi achitarea unei contribuţii anuale la bugetul destinat implementării acordului parţial extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Echivalentul în lei al contribuţiei datorate de România se va aloca anual de la bugetul de stat prin bugetul MAE. Sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect supus dezbaterii publice sunt aşteptate până la data de 1 septembrie la adresele publicate pe site-ul MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel