Până la finalul acestei luni vor fi emise normele de aplicare a Legii porcului. Actul normativ este important mai ales pentru a oferi autorităţilor pârghiile necesare combaterii pestei porcine africane pe teritoriul României. Legea a fost promulgată de şeful statului în luna mai, fără restricţiile iniţiale, fiind agreată cu reprezentanţii autorităţilor de la Bruxelles, dar prevede măsuri specifice de biosecuritate, care vor trebui respectate de fermieri.
Despre Legea porcului a dat detalii suplimentare preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
„Categoric aveam nevoie de o astfel de lege pentru că România se luptă cu combaterea pestei porcine africană de peste cinci ani de zile, dar acest lucru se întâmplă la nivelul tuturor statelor membre din Europa. Vin aici cu un exemplu şi spun că Spania a trăit cu această pestă porcină africană peste 20 de ani. Din păcate, această boală în momentul de faţă nu are leac, nu există un vaccin care să poată combate această pestă porcină africană”, a zis Bociu.
Ce măsuri vor fi aplicate? Ce trebuie să ştie acum crescătorii de animale? Anterior, ştim, unii se temeau de eventuale restricţii impuse pentru gospodăriile proprii
„Da, crescătorii de animale trebuie să dea dovadă de responsabilitate în primul rând şi să respecte nişte măsuri de biosecuritate. Într-adevăr, în aceste norme, care vor fi emise până la finalul acestei luni, nu se limitează numărul de porci care pot fi crescuţi în gospodării, dar vor trebui să respecte nişte măsuri draconice de biosecuritate şi va fi interzisă vânzarea porcilor clandestini”, a mai zis Bociu.
„În România, pesta porcină a ajuns în anul 2017. Primul focar, primele focare au fost la Satu Mare şi Tulcea, prima exploataţie mare comercială a fost la Tulcea, în 2021, care a fost anul cu cele mai multe focare de pestă porcină africană. Vin aici cu un exemplu, încă de la preluarea mandatului meu, în noiembrie 2021, aveam 1.660 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul României, dintre acestea, aproximativ 60 de exploataţii comerciale, vorbesc aici de ferme mari, cu peste 20.000 de capete afectate. În momentul de faţă avem doar o singură fermă afectată, un singur focar de 6.000 de capete în judeţul Călăraşi, iar restul focarelor sunt în gospodăriile populaţiei”, a mai zis Bociu, conform Rador.
Ce măsuri vor fi aplicate, ce trebuie să ştie crescătorii de animale? Aţi spus de măsuri draconice, dar care ar fi acestea?
„Păi, în primul şi primul rând nu vor avea posibilitatea să vândă porcii fără a cere medicului veterinar de liberă practică care se află pe teritoriul fiecărui UAT din această ţară o serie de documente pentru mişcarea animalelor. O a doua măsură care va fi luată în această perioadă o reprezintă faptul că vor trebui să respecte hrana care va fi administrată porcilor, nu vor mai putea să meargă pe câmp să culeagă anumite grâne sau anumite buruieni, în termenii populari, să vină să le aducă porcilor, pentru că în momentul de faţă principalii vectori pentru pesta porcină africană sunt omul şi porcul mistreţ”, a mai zis specialistul la Radio România Actualități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci