Legea privind executarea pedepselor, modificată

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate a fost adoptat cu amendamente de plenul Senatului, precum și legea referitoare la comercializarea produselor alimentare.

În favoarea proiectului de lege s-au pronunţat senatori din toate grupurile parlamentare, fiind de acord că actul normativ reprezintă un prim pas dintr-un set de măsuri care trebuie luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

Potrivit raportului Comisiei juridice, proiectul îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor.

Un alt proiect, respins

Un alt proiect pentru care a fost întrunit consensul senatorilor, de data acesta pentru respingere, a fost iniţiativa legislativă a fostului deputat Bogdan Diaconu prin care se propunea desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Actul normativ a fost respins în plenul Senatului în calitate de for decizional. Iniţiatorul explica în expunerea de motive că abrogarea Legii 48/2002 are ca scop desfiinţarea CNCD, 'instituţie bugetară, care a făcut dovada, în decursul anilor, că funcţionează ca o instituţie antiromânească şi antinaţională, fiind un instrument în mâna UDMR şi a altor grupuri de interese de a anula valorile româneşti, valorile tradiţionale creştine şi drepturile românilor în propria lor ţară'. Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a explicat, în plenul Senatului, că în cazul adoptării acestei propuneri legislative România ar intra într-o procedură de infringement pe acest domeniu. Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în calitate de prim for sesizat, acest proiect prin care se abroga Legea 48/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Prin Legea 48/2002 s-a înfiinţat CNCD, iar abrogarea acestei legi însemna desfiinţarea instituţiei.

Senatul a mai adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin care instituţiile de învăţământ pot să angajeze parteneriate cu agenţi economici publici sau privaţi sau alte instituţii pentru a orienta în carieră elevii şi studenţii. 'Instituţiile şi unităţile de învăţământ pot să angajeze parteneriate cu agenţi economici publici sau privaţi sau alte instituţii cu scopul de a testa sau aprofunda aspectele privind consilierea şi orientarea în carieră a elevilor şi studenţilor', se arată în raportul Comisiei de învăţământ.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.352 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, iniţiată de deputatul PSD Andrei Sava în legislatura trecută, a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.

Legea referitoare la comercializarea produselor alimentare, modificată şi completată 

Pe de altă parte, plenul Senatului a aprobat, în această săptămână, înfiinţarea unei comisii speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii 150/2016 referitoare la comercializarea produselor alimentare. Comisia specială este formată din 10 senatori, care sunt membri în comisiile de afaceri europene, agricultură şi economică: Gabriela Creţu (preşedinte), Tanczos Barna (vicepreşedinte), Cătălin Toma (secretar), Iustin Talpoş, Lucian Trufin, Eugen Teodorovici, Costel Şoptică, Gheorghe Baciu, Allen Coliban, Vasilică Toma. Înfiinţarea acestei Comisii speciale a Senatului vine în urma deciziei din 15 februarie a Comisiei Europene de a trimite scrisori de somaţie României şi Ungariei pe motiv că reglementările lor naţionale privind comerţul cu amănuntul la produsele agricole şi alimentare nu corespund legislaţiei UE. Comisia specială senatorială va elabora în 90 de zile un raport care va fi prezentat Biroului permanent.

De asemenea, plenul Senatului a aprobat OUG 17/2017 privind unele măsuri în domeniul învăţământului prin care, începând cu luna februarie 2017, salariile de bază de care beneficiază personalul nedidactic din învăţământul superior şi preuniversitar, din bibliotecile universitare şi unităţile de învăţământ special se majorează. Actul normativ adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, afectează 53.000 de persoane. Potrivit OUG 17/2017, scopul acestui act normativ este de a nu crea inechităţi între categoriile de personal în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, având în vedere că personalului didactic şi personalului didactic auxiliar li s-au modificat drepturile salariale prin OUG 2/2017.

Comisia pentru constituţionalitate din Senat a acordat miercuri un raport de admitere proiectului legii de respingere a OUG 55/2014, care a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul, fără să îşi piardă mandatul. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în calitate de prim for sesizat, în februarie 2015, OUG 55/2014 după ce CCR a decis că prevederile legii de aprobare a OUG 55/2014 sunt neconstituţionale.

Reprezentanții CSM, aleși în luna mai

Biroul permanent al Senatului a aprobat luni calendarul pentru alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM. Potrivit acestui calendar, după parcurgerea etapelor prevăzute de lege, cei doi reprezentanţi pentru CSM ar putea fi aleşi în plenul Senatului pe 30 mai. Acest nou calendar a fost stabilit după ce senatorii nu i-au ales, în şedinţa plenului din 7 martie, pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM pentru că niciunul din cei nouă candidaţi nu a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Comisia românilor de pretutindeni din Senat va propune Guvernului şi ministerelor cu atribuţii în domeniu o foaie de parcurs cu termene precise privind soluţionarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei (Ginosa, Puglia şi Sicilia), urmând ca în acest sens o delegaţie a Parlamentului României să se întâlnească cu parlamentarii italieni din Sicilia, a declarat marţi senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, ca o concluzie a unei dezbateri pe această temă desfăşurată marţi la Senat, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel