Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006, privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, astfel încât aceştia vor putea rămâne în armată până la vârsta de 50 de ani. Senatul este camera decizională a Parlamentului, legea urmând să fie supusă promulgării de către preşedintele României.
Potrivit proiectului adoptat, denumirea de “soldaţi şi gradaţi voluntari” este înlocuită de cea de “soldaţi şi gradaţi profesionişti”, iar vârsta până la care aceşti militari pot fi menţinuţi în activitate creşte de la 45 la 50 de ani. „Pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldaţi şi gradaţi profesionişti pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale”, se arată într-un articol modificat prin acest act normativ.
În urma modificărilor adoptate de Senat, soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate, care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului român sau în cadrul unor activităţi militare pe teritoriul ţării, pot fi înaintaţi într-unul din gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, fără a fi condiţionaţi de alte criterii. Totodată, soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază, în condiţiile legii, de locuinţă de serviciu şi locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei.
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, militarii angajaţi pe bază de contract, care au lucrat în armată anterior datei de 24 decembrie 2006, vor beneficia de încadrarea activităţii pe care au desfăşurat-o în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate.
În urma adoptării actului normativ, titlul legii va fi Lege privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News