Legea răspunderii magistraților. Ingrid Mocanu, explicații pentru cetățeni

Ingrid Mocanu
Ingrid Mocanu

Modificările aduse la statutul judecătorilor și procurorilor, dar și la Coduri, au creat o controversă puternică în România.

”Ai un vecin care te urăște și care te pârăște că ai fi un evazionist, că altfel nu ai putea să ai o asemenea casă... el stă într-una mai mică, primită n regimul comunist de la Stat, care o confiscase de la un chiabur.

Într-o dimineață, la ora 6.00, te trezești cu mascații la ușă: îți prezintă o foaie de hărtie pe care scrie trei rânduri: numele tău și niște numere de articole. Copiii se trezesc îngroziți și nu înțeleg ce se întmplă: plâng, dar pe fața mascaților nu se mișcă niciun mușchi (iar dacă se mișcă, oricum nu se vede... poate de aceea poartă mască?).

Îți ridică toate documentele din casă și din firmă, toate electronicele, telefoanele tale, soției și copiilor, fără nicio explicație. Se spune public la toate televizoarele că ai comis evaziuni și cine știe ce spălări de bani ori grupuri organizate.

Te duce la sediul parchetului, în plnsetele copiilor.

Stai arestat 4-5 luni, că ești pericol public, doar știe tot poporul că ai furat că a văzut el la televizor, chiar dacă nu intenționezi să influențezi mersul anchetei (tu știi sigur că ești nevinovat) și după 3-4 ani de anchetă ai noroc de un judecător înțelept și ești achitat.

Erai un om nevinovat în această perioadă, la fel de nevinovat ca toți vecinii, prietenii sau colegii tăi, care se vor uita urât la tine toată viața: doar nu iese fum fără foc... doar nu ...ai avut ghinion.

Ce se întâmplă potrivit noii legi cu tine, cetățean care poți fi la fel de nevinovat ca oricare altul? Sau poate este fiul tău în această situație:
– vei putea să ceri mandatul de percheziție de la procuror și să i predai ceea ce caută la tine n casă, fără a-ți fi luate toate electronicele tale și ale copiilor și actele firmei;

– vei putea merge în fața judecătorului în stare de libertate dacă nu ncerci să influențezi procesul, căci nu ești un pericol public, iar arestul preventiv nu e pedeapsă anticipată;

– vei putea primi despăgubiri pentru ceea ce ți s-a întâmplat;

– vei putea să l reclami pe vecin la organele competente pentru minciunile pe care le-a spus despre tine;

– procurorul va putea fi obligat la repararea prejudiciului plătit ție de Stat, astfel că va face astfel de acțiuni doar împotriva unor persoane pentru care are indicii serioase, iar nu exclusiv denunțul unui individ răutăcios”, a scris Ingrid Mocanu pe blogul personal.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel