Legea răspunderii magistraților a trecut tacit de Camera Deputaților. Magistrații care iau decizii cu rea-credință sau care sunt neglijenți vor fi excluși din sistem. Senatul e for decizional.
”Era absolut necesară. A sancționa grava neglijență și reaua credință este un lucru în primul rând constituțional și în al doilea rând foarte necesar. Nu afectează independența judecătorilor, dar se responsabilizează actul de justiție.”, a spus Lucian Bolcaș pentru DCNews.
[citeste si]
Proiectul de modificare și completare a legii 303/2004 mai propune ca termenul de prescripție a dreptului la acțiune să fie de cinci ani în cazul în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale și de 8 ani în cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate. În prezent, termenul de prescripție e de un an.
Lucian Bolcaș a precizat: ”Nu aș putea spune că există infracțiuni imprescriptibile, pentru că această ideea îmi displace. Aceste termene mi se par rezonabile”.
”Cred că legea nu este completă, limitarea, e adevărat, constituțională, la neglijență gravă sau rea credință este foarte restrictivă. Neglijența gravă o întâlnim în majoritatea dosarelor de pe rolul instanțelor. Sunt sentințe care, pentru a fi definitive, se pot ataca cu apel, dar care nu sunt redactate de patru luni, deși termenul prevăzut de lege este de 30 de zile. Asta este o neglijență gravă. O neglijență gravă nu este neapărat una producătoare de prejudicii morale sau materiale, este o atitudine vexatoare la adresa justițiabililor prin pronunțarea care se dă”, a mai subliniat Lucian Bolcaș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu