EXCLUSIV  LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR. Lucian Bolcaș: O întâlnim în majoritatea dosarelor

Legea răspunderii magistraților a trecut tacit de Camera Deputaților. Magistrații care iau decizii cu rea-credință sau care sunt neglijenți vor fi excluși din sistem. Senatul e for decizional. 

”Era absolut necesară. A sancționa grava neglijență și reaua credință este un lucru în primul rând constituțional și în al doilea rând foarte necesar. Nu afectează independența judecătorilor, dar se responsabilizează actul de justiție.”, a spus Lucian Bolcaș pentru DCNews.  

[citeste si]

Proiectul de modificare și completare a legii 303/2004 mai propune ca termenul de prescripție a dreptului la acțiune să fie de cinci ani în cazul în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale și de 8 ani în cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate. În prezent, termenul de prescripție e de un an. 

Lucian Bolcaș a precizat: ”Nu aș putea spune că există infracțiuni imprescriptibile, pentru că această ideea îmi displace. Aceste termene mi se par rezonabile”. 

”Cred că legea nu este completă, limitarea, e adevărat, constituțională, la neglijență gravă sau rea credință este foarte restrictivă.  Neglijența gravă o întâlnim în majoritatea dosarelor de pe rolul instanțelor. Sunt sentințe care, pentru a fi definitive, se pot ataca cu apel, dar care nu sunt redactate de patru luni, deși termenul prevăzut de lege este de 30 de zile. Asta este o neglijență gravă. O neglijență gravă nu este neapărat una producătoare de prejudicii morale sau materiale, este o atitudine vexatoare la adresa justițiabililor prin pronunțarea care se dă”, a mai subliniat Lucian Bolcaș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel