Marele profesor de economie Mircea Coșea a explicat, pentru DC News, care ar fi impactul financiar dacă ”Legea recunoștinței între generații” ar fi adoptată.
DC News: Care este viziunea dumneavoastră cu privire la aplicabilitatea acestui proiect de lege?
Mircea Coșea: Cred că trebuie să existe anumite clarificări cu privire la acest proiect de lege pentru a putea fi aplicat. Văd o serie întreagă de probleme pentru că ajungerea la un rezultat trebuie să treacă printr-o serie de elemente, printre care, probabil, o anchetă socială, cel mai important lucru. Însă anchetele sociale au limitele lor. Trebuie să știm cine se află în dificultate, dacă adultul poate să suporte această plată pentru că, la rândul lui, are și el copii pe care trebuie să îi crească.
Pe de altă parte, încercarea de a găsi o rezolvare la raportul din ce în ce mai depreciat între generații, nu doar în România, este o gândire pe care ar trebui să o considerăm pozitivă. Este o încercare pe care o facem de a reglementa anumite lucruri pe care din lipsă de educație, destrămarea unor relații sociale, morale sau familiale... au condus la situația în care există cazuri defavorizate de vârstnici care nu sunt ajutați de nimeni.
DC News: Ce impact ar avea pentru economie Legea recunoștinței între generații? Cum ar trebui aplicată în cazul Diasporei?
Mircea Coșea: Din punct de vedere economic, asistăm la o re-redistribuire a veniturilor către cineva apropiat, cineva din familie. Per ansamblu, nu cred că vor fi mari rezultate din punct de vedere financiar. Nu cred că va fi un număr important de cazuri în această situație ca urmare a anchetelor sociale.
Mă întreb cum va fi rezolvată situația Diasporei pentru că și aici sunt vârstnici părăsiți, dar nu știm întotdeauna cu ce se ocupă exact copiii lor în străinătate, ce lefuri au, unii lucrează la negru. Este dificil de pus în practică. Însă, ideea trebuie să o luăm în considerare. Avem un șomaj, în rândul tinerilor, între 18 și 40 de ani, extrem de mare. Înseamnă că acești tineri nu își găsesc un loc de muncă, ori preferă să trăiască pe banii părinților. Așadar, situația este inversă despre cum discutăm. Acest sindrom, denumit în literatura de specialitate, sindromul italian, prin care adulții trăiesc din lefurile și pensiile părinților începe să fie din ce în ce mai prezent și la noi. Ar trebui să existe preocupare pentru bătrâni.
DC News: Ce spun statisticile despre categoriile defavorizate din România?
Mircea Coșea: Am văzut date statistice apărute chiar astăzi. Există un mare număr de bătrâni care trăiesc în aziluri, care sunt părăsiți, lucruri îngrozitoare. Cifrele sunt aproape la fel ca numărul de orfani din România.
Cred că, indiferent cât va dura aplicarea acestei legi, având în vedere dificultățile de ordin administrativ, este o lege care trage un semnal de alarmă în legătură cu situația în care se află o categorie socială. Aș spune că este imposibil de remediat de către stat pentru că oricât ar mări statul pensiile nu poate să sară peste limita de pensie minimă. Poate dacă ar exista inițiative de formare a unor fonduri speciale ar fi mai bine, dar acestea pot fi aplicate doar la nivel colectiv, nu individual. De exemplu, suplimentarea fondurilor pe care statul le dă pentru azile de bătrâni, pentru medicamente. Dacă ieri consideram că este o lege exotică deoarece și în Asia s-a aplicat... astăzi, sunt mai echilibrat. Mă gândesc că o inițiativă pentru salvarea de la moartea fizică a unor oameni, care au depășit o anumită vârstă și care și-au îndeplinit obligațiile față de familie și față de statul român, ar trebui să ne sensibilizeze și să găsim metode practice de aplicare legii. Acest proiect nu este de respins, ci, de discutat și de corectat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu