Aproximativ 30 de informaticieni din Justiţie au declanşat un protest spontan, marţi, în faţa Tribunalului Bucureşti, fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării unitare.
"Conform legislaţiei anterioare, salariul unui specialist IT din Justiţie era raportat la salariul unui judecător de judecătorie cu vechime de 0-3 ani. Prin excluderea specialiştilor IT din familia ocupaţională Justiţie şi plasarea acestora, conform spuselor ministrului Muncii, pe funcţii comune în administraţia publică, ar urma ca salariile să scadă cu 50-70%. Aceasta este nemulţumirea noastră", a declarat unul dintre protestatari, Daniel Ciortan, informatician în cadrul Ministerului Justiţiei.
El a precizat că informaticienii din Justiţie au responsabilităţi mult mai mari în comparaţie cu cei din administraţia publică sau ministere, respectiv gestionează dosarele din instanţe, o parte au acreditare ORNISS şi lucrează cu date "sensibile", arătând că salariul mediu al unui specialist IT este în jur de 6.500 lei şi ajunge la 11.000 lei pentru cei cu funcţii de conducere.
"Pe lângă administrarea unui aparat tehnic eterogen, vorbim de peste 45.000 de echipamente, care includ 3.000 de servere numai la Ministerul Justiţiei, administrarea a 17.000 de utilizatori şi tot atâtea conturi de e-mail, videoconferinţe în comisii rogatorii, videoconferinţe la audierea martorilor sub acoperire şi a deţinuţilor din penitenciare, administrare baze de date, administrare echipamente de stocare", a explicat Daniel Ciortan.
El a arătat că în departamentele IT din instanţe, Parchete şi Ministerul Justiţiei lucrează în jur de 500 de oameni, iar dacă legea salarizării va rămâne în forma actuală, atunci aceştia vor pleca masiv din sistem şi se vor angaja la firmele private, care oferă salarii mult mai mari.
"Ne-am documentat şi am aflat situaţia de la Ministerul Muncii şi alte ministere sau de la primării. Dacă la noi, în Justiţie, toate serviciile sunt furnizate prin eforturile noastre, în alte ministere serviciile sunt oferite externalizat de firme private, ceea ce este imposibil în Justiţie, datorită caracterului confidenţial al documentelor cu care lucrăm", a mai spus Daniel Ciortan, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu