Legea Salarizării Unice lovește programele internaționale de sănătate pentru pacienții români, transmite Paula Rusu.
"România este beneficiara mai multor programe care sunt finanțate din fonduri europene, norvegiene, de la Fondul Global ori din alte surse internaționale pentru boli grave: tuberculoză, cancer, hiv. Legea taie liniile de finanțare cu 30 de milioane de euro numai pentru tuberculoză. Vor muri oameni, spun medicii de la Institutul Marius Nasta. Vor muri oameni, iar tuberculoza riscă să devină o epidemie în România în lipsa tratamentelor și a diagnostocării la timp.
In ultimii 10 ani, 51 de milioane de euro au venit din străinătate pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză, asta pe lângă fondurile plătite de Ministerul Sănătății. Banii aștia s-au dus pe medicamente de ultima generație pentru pacienții cu forme agresive de tuberculoză, instrumente de diagnostic rapid, tehnologie modernă pentru identificarea infecției. Chiar și așa avem 12 mii de bolnavi în fiecare an, primul loc în Europa e ocupat de România, 25% din cazurile de tbc din Europa se la noi", se precizează pe paularusu.ro.
Cei care lucrează in aceste programe sunt experți, iar "schema de finanțare a personalului e stabilită de finanțatorul extern, care stabiliește un anumit tarif pe oră. Ori, legea salarizării unice le zice medicilor, asistentelor si celorlalti specialiști care sunt în serviciul medical că nu au voie sa mai ia banii după cum stabilesc fondurile europene. Niciun partener străin nu îsi asumă să nu plătească sumele așa cum au fost stabilite în proiect, ceea ce duce la blocarea totală a plăților și suspendarea proiectelor. E vorba de trei programe, unul de 10 milioane de euro, unul de 15 milioane de euro și unul de 4 milioane de euro care acoperă nevoile unei părți a pacieților cu tuberculoză", notează sursa citată.
[citeste si]
Iată care sunt consecințele: "nu se mai cumpără medicamentele pentru pacienții cu forme grave de tuberculoză MDR și XDR, sunt pacienți trimiși la moarte; se suspendă fondurile pentru dotarea caravanei de diagnostic rapid care așteapă să fie echipată și trimsă în țară, caravana e deja la București dar fără tehnologie pe ea; echipamentele și consumabilele de diagnostic rapid nu vor mai putea fi cumpărate. Chiar în clipa de față, cu tot cu ajuor străin statul nu este în stare să cumpere medicamentele necesare tratării cazurilor grave de tbc. Conform Observatorului Român de Sănătate, din 28 de medicamente folosite în tratarea tuberculozei nu se găsesc sau lipses temporar 18. Vă dați seama ce genocid ne așteaptă dacă nu se modifică legea care taie cele 30 de milioane de euro?"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News