Partidul Social Democrat precizează, în contextul în care în spaţiul public au apărut 'unele afirmaţii eronate' cu privire la Legea salarizării unitare, că nu vor scădea salariile din niciun domeniu, salariile din administraţia publică nu vor fi stabilite în mod discreţionar de primari, iar pensiile speciale nu se vor dubla.
"S-a afirmat greşit că salariile din administraţia publică locală vor fi stabilite de primar în mod discreţionar. În realitate, conform art. 11 alin. (1) din textul de lege propus, aceste salarii se vor stabili "prin hotărâre a Consiliului Local, a Consiliului Judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz". Mai mult decât atât, conform alin. (2) al aceluiaşi articol, salariile din acest sector vor trebui să respecte ierarhia funcţiilor prevăzută de lege, iar angajarea, promovarea şi avansarea în gradaţie se vor face conform prevederilor Legii salarizării unitare", se arată într-un comunicat transmis miercuri de PSD.
De asemenea, PSD menţionează că sunt greşite afirmaţiile că vor scădea salariile în mai multe domenii, argumentându-se pe baza unui calcul eronat în care se înmulţea actualul salariu minim din 2017 cu coeficienţii din grila de salarizare.
"În realitate, potrivit art. 12 alin. (2), cu excepţia funcţiilor de demnitate publică, toate celelalte salarii se vor stabili abia "începând cu anul 2023 prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexe". Până la acea dată, conform art. 37 din proiectul de lege, creşterea salariilor va fi eşalonată în următorii 5 ani, până la atingerea nivelului prevăzut pentru anul 2022. Singura excepţie o vizează salariile medicilor şi asistenţilor medicali, ale căror salarii vor creşte chiar de la 1 ianuarie 2018, la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operaţională din 2022", precizează comunicatul PSD.
Exemple concrete
Potrivit sursei citate, un angajat care în prezent are un salariu de 4.000 de lei va beneficia de mai multe creşteri succesive, până la nivelul de 7.000 lei prevăzut pentru anul 2022. Astfel, în 2018 salariul va creşte cu 25%, respectiv de la 4.000 la 5.000 lei, iar în fiecare din anii 2019, 2020, 2021 şi 2022 salariul va creşte cu câte 500 de lei, respectiv cu câte o pătrime din diferenţa dintre salariul de 7.000 de lei aferent anului 2022 şi salariul de 5.000 lei din 2018.
Pentru personalul didactic creşterea din 2018 va fi de 50% faţă de salariul aflat în plată în prezent, iar pentru personalul militar şi cel din cadrul MAI va fi o creştere de 20%, respectiv 5% începând cu 1 iulie 2017.
Nu în ultimul rând, semnalează comunicatul transmis de PSD, s-a mai afirmat în mod eronat că prin creşterile salariale prevăzute în Legea salarizării unitare se va ajunge la o dublare a pensiilor speciale, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News