Legea securităţii informatice, vot în Camera Deputaţilor. Noi obligaţii

Proiectul de lege care vizează privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice a fost aprobat în Plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege care vizează transpunerea la nivel naţional a Directivei NIS (Networking Information Security) privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice a fost aprobat în Plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie transmis preşedintelui României spre promulgare a anunţat, joi, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), într-un comunicat de presă.

"Este îmbucurător pentru mine să văd că parlamentarii au înţeles importanţa şi necesitatea transpunerii acestei directive la nivelul României şi au răspuns cu celeritate demersului legislativ iniţiat de noi. După ce va fi promulgată, noua lege va impune măsuri minime de securitate şi obligaţia de notificare a incidentelor de securitate apărute la nivelul operatorilor de servicii esenţiale şi furnizorilor de servicii digitale', susţine Bogdan Cojocaru, ministrul de resort.

Cooperare strategică şi operaţională

Potrivit MCSI, viitoarea lege va crea structuri şi va institui mecanismele necesare pentru cooperarea strategică şi operaţională între statele membre şi pentru creşterea nivelului de rezilienţă al reţelelor şi al sistemelor informatice de pe teritoriul Uniunii Europene. Totodată, aceasta se va adresa şi unor categorii de servicii digitale, precum serviciile cloud, motoarele de căutare şi pieţele online.

"Pentru mine şi echipa Centrului este un succes, întrucât CERT-RO a participat activ la acest proiect, asigurând suportul tehnic necesar. Această reglementare va asigura creşterea gradului de securitate al celor mai importante reţele IT de pe teritoriul României, dar şi al spaţiului cibernetic românesc în general", a precizat, la rândul său, Cătălin Aramă, director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Naţională (CERT-RO).

Noi obligaţii

Viitorul act normativ va fi trimis spre promulgare şi va stabili în sarcina CERT-RO funcţia de autoritate competentă la nivel naţional, echipa de răspuns la incidente de securitate informatică, fiind vorba despre echipa CSIRT Naţională, şi un punct unic de contact. De asemenea, este prevăzută primirea notificărilor de incidente, coordonarea la nivel naţional a răspunsului şi cooperarea cu celelalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în domeniu.

Companiile din România care furnizează servicii esenţiale către populaţie şi care se confruntă, la un moment dat, cu probleme de securitate informatică vor fi obligate să notifice către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Naţională (CERT-RO) aceste incidente, dar şi să se înscrie în Registrul operatorilor de servicii esenţiale, prevede proiectul de lege aprobat de Guvern în şedinţa săptămânală de la începutul lunii aprilie, care transpune în legislaţia naţională Directiva NIS.

Sectoarele vizate

Sectoarele de activitate şi tipurile de servicii ce intră sub incidenţa directivei sunt următoarele: transporturile, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructurile pieţei financiare, sănătatea, furnizarea şi distribuirea de apă potabilă şi infrastructura digitală. Totodată, proiectul se adresează unor categorii de servicii digitale, precum serviciile cloud, motoarele de căutare şi pieţele online.

Proiectul de lege stabileşte categoriile de măsuri de securitate necesare şi obligaţia entităţilor vizate de a le implementa, obligaţia notificării incidentelor de securitate şi obligaţia privind înscrierea în Registrul operatorilor de servicii esenţiale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel