Klaus Iohannis a promulgat legea supermarketurilor. Retailerii se revoltă și spun că prețurile produselor ar putea crește. Aceștia adaugă că ideea produselor românești în supermarketuri este propagandă politică.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend.
Potrivit Legii, „lanţul scurt de aprovizionare e un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică, la nivel local şi regional, şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi".
S-a discutat în ultimul timp, în mediul public românesc, despre acest proiect de lege ca fiind cel în baza căruia în supermarketuri 51% din produse să fie româneşti.
Dorin Cojocaru, Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui , atrage atenţia că acum în lege nu scrie "produs românesc", ci se vorbeşte despre" lanţul scurt".
"Asta este propagandă politică. Dacă în lege nu scria «lanţul scurt», ci produs românesc, i-o întorcea şi Curtea Constituţională, şi Bruxelles-ul", spune Cojocaru.
Retailerii spun că prețurile vor crește, parlamentarii că vor scădea
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au atras atenţia, în mai multe rânduri, asupra faptului că intrarea în vigoare a noii Legi ar putea duce la majorarea preţurilor la consumatorul final. Aceasta în contextul în care, în 2015, România și Polonia au avut cele mai mici prețuri la produsele alimentare din Uniunea Europeană. "Scăderea prețurilor la alimente în România nu este o situație cojuncturală ci este rezultatul concret adus de un sistem concurențial extrem de competitiv în domeniul comerțului alimentar și a măsurilor curajoase de reducere a taxelor. Amendamentele la legea 321 vor anihila această "conjunctură" favorabilă consumatorului român, vor readuce în piață „normalitatea prețurilor mari" și vor instaura haosul într-unul dintre cele mai performante sectoare economice ale României, fără niciun beneficiu real pentru producătorii locali", specifica AMRCR printr-un comunicat.
Parlamentarii care au creat legea susţin însă că actul normativ va duce la ieftinirea produselor alimentare cu până la 20%.
Ce mai prevede legea
- 'comercianţii - persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare'.
- pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea. Legea vizează că excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.
- comercianţilor le este interzis să solicite furnizorului să nu vândă altor magazine aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu care a achiziţionat produsele respectiv.
- Sunt interzise şi taxele suplimentare pe care le percepeau comercianţii până acum, precum taxa de raft, fapt care, spun iniţiatorii, va putea duce la scăderea preţului unor produse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu