Legea taxei de solidaritate: În loc de peste un miliard de euro, OMV Petrom plătește câteva sute de milioane

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea taxei de solidaritate pentru companiile energetice.

Publicitate

Prin această lege, s-a redus foarte mult suma care trebuie plătită de OMV Petrom. Mai precis, Petrom a rafinat, în 2022, 4,6 milioane de tone de țiței și produse semifinite. Astfel rezultă că trebuie să plătească o taxă de 1,47 de miliarde de lei, aproximativ 300 de milioane de euro. OMV scapă ieftin pentru că deși statul român se aștepta să colecteze o taxă cuprinsă între 3 miliarde lei și 1 miliard de euro, compania s-a ales cu o mare pomană...

Poate suma o plătește la Viena, să fie de sufletul Schengen... Să ne amintim că OMV a fost cam singurul câștigător la propriu, financiar vorbind, din blocarea admiterii în Schengen pentru România. Sutele de firme austriece care vând în România, de la Milka, Red Bull, sau Pfanner, în supermarketuri, până la Voest Alpine, care vinde șine de tren CFR-ului în valoare de 1 miliard, nu au vreun interes în a ține 9-12 ore camioanele în vamă. Nici gaterele austriece care trimit pădurile Carpaților, sub formă de cherestea, drept în Alpi. Nici Porr, sau Strabag, marile abonate la contracte cu statul român.

OMV, câștigător în euro prin veto-ului Austriei

Singura companie austriacă pe care o favorizează veto-ul, singura care câștigă la bariera Schengen este OMV.

Transportatorii au anunțat că ținerea României în afara spațiului comunitar le aduce pierderi de 2 miliarde de euro anual. Unde merg banii?

O parte în salariile șoferilor, care stau și așteaptă, o parte, consistentă, la benzinăriile OMV sau Petrom, că 9-12 ore, cu motorul pornit pentru încălzire sau aer condiționat, se consumă din greu. Vedeți mai multe aici - https://www.dcnews.ro/omv-castiga-bani-buni-prin-blocarea-aderarii-romaniei-afacerea-schengen-profitul-benzinarilor_903144.html

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea de modificare a OUG nr. 186/2022 privind contribuţia de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de ţiţei, gaze, cărbune şi rafinare. Legea va merge la Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la 3 zile calendaristice de la publicare.

Potrivit Articolului 2, Contribuţia de solidaritate se calculează prin aplicarea unei cote de 60% pe profiturile companiilor din industriile de ţiţei, gaze, cărbune şi rafinare.

Legea pentru aprobarea OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie a fost adoptată tacit de Senat pe 26 februarie, prin vot de Camera Deputaţilor pe 29 martie şi retrimisă la reexaminare Parlamentului pe 13 aprilie.

OUG 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul şi destinaţia contribuţiei de solidaritate. Potrivit regulamentului european, aceasta are caracter temporar.

Când a retrimis la examinare legea, pe 13 aprilie 2023, Klaus Iohannis arăta că a respectiva contribuție de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, iar aceasta se va calcula prin aplicarea unei cote de 60% asupra bazei, iar baza se calculează pe baza profiturilor impozabile anuale în exerciţiul financiar 2022 şi, respectiv, în exerciţiul financiar 2023, care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exerciţiilor financiare din perioada 2018 - 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel