Daniel Zamfir, senator în parlamentul României, a făcut câteva precizări după ce a anunțat că legile împotriva 'cămătăriei', intrate în dezbaterea comisiilor reunite, au fost adoptate.
"Dragi prieteni, pentru că în spațiul public au apărut interpretări diferite ale proiectelor de legi votate marți în comisiile din Senat, am să redau mai jos interpretările corecte:
1. La legea leasing-ului, am modificat articolul care reglementează situația în care Utilizatorul bunului nu mai poate plăti rata. După 3 luni de neplată, se va preda bunul societății de leasing, iar utilizatorul are la dispoziție 30 de zile să valorifice singur bunul, iar din valorificarea lui să achite datoria restanța. Dacă din valorificare nu se acoperă suma restantă, utilizatorul va completa din surse proprii diferența. Dacă se obține o sumă mai mare, se achită integral datoria către societatea de leasing, iar restul îl păstrează.
Un principiu asemănător
2. La eliminarea titlului executoriu, la contractele de credit pentru consumatori, am decis că pentru instituirea unui titlu executoriu asupra unei creanțe comerciale, adică sumă de bani restantă, banca sau recuperatorul să probeze în instanță că acea creanță e certă și nu cum se întâmplă astăzi când debitorul trebuie să conteste el executarea cu costuri uriașe, bineînțeles, să infirme valoarea creanței, care nu de puține ori include clauze abuzive și dobânzi nejustificate. Adică, trebuie să dovedească recuperatorul în fața instanței că acea creanță este certă, nu debitorul, că e umflată. E similar cu principiul: să dovedească acuzatorul vinovăția, nu acuzatul să-și probeze nevinovăția.
[citeste si]
Titlul executoriu asupra unui bun ipotecat, categoric rămâne nealterat.
P.S Aștept cu mare interes justificarea intervenției în piața liberă.
DAȚI SHARE!!!", a scris Daniel Zamfir, senator PNL, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu