Legi importante promulgate, luni, de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 7 octombrie 2024, mai multe decrete.

Printre acestea se numără mai multe legi, dar și un decret de demisie:

I. Legea care prevede aplicarea, de la 1 ianuarie 2025, a unei cote reduse de TVA de 9% şi în cazul hranei pentru albine

- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 291 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 171/18.03.2024). 

Actul normativ modifică în acest sens articolul 291 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru hrana pentru albine, prevede actul normativ. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

'Prin acordarea de stimulente fermierilor pentru practici prietenoase cu albinele, legea ar susţine o agricultură sustenabilă şi ar ajuta la menţinerea echilibrului ecologic', se arată în expunerea de motive a proiectului. Iniţiatorii - parlamentari PNL, PSD, USR şi AUR - precizează că, biologic, în vederea sustenabilităţii speciei, albinele nu se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat), în afara sezoanelor de cules activ de nectar, iar pentru aceste produse TVA a crescut în 2024 la 19%, 'aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producţie al mierii al fermierilor români'. Revenirea la TVA de 9% pentru hrana albinelor este o măsură vitală pentru apicultura din România, au mai arătat aceştia. 



II. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x 347/03.06.2024);

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede creşterea atribuţiilor colegiilor teritoriale ale medicilor.

'Colegiul teritorial exercită atribuţiile prevăzute de lege şi date în competenţa sa prin Statutul Colegiului Medicilor din România sau prin hotărâre a Consiliului naţional, precum şi, în mod direct, pe cele prevăzute la art.414 alin.(1) lit.b) şi j)', prevede legea promulgată. Atribuţiile prevăzute la art. 414 alin.(1) lit.b) şi j) sunt următoarele: apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate; apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională ale medicului, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical; controlează modul în care sunt respectate de către angajatori independenţa profesională a medicilor şi dreptul acestora de decizie în exercitarea actului medical.

De asemenea, 'Colegiul teritorial are dreptul de a exprima puncte de vedere faţă de orice act care constituie sau poate constitui o atingere adusă profesiei sau valorilor ei şi de a solicita autorităţilor îndrituite luarea măsurilor necesare înlăturării actului juridic sau a măsurilor prin care s-a adus atingere profesiei de medic sau valorilor ei'.

Cine va nominaliza un reprezentant în cadrul comisiei de disciplină constituită la nivelul angajatorului

Colegiul teritorial va nominaliza un reprezentant în cadrul comisiei de disciplină constituită la nivelul angajatorului, acesta având obligaţia de a solicita desemnarea reprezentantului.

'Autorităţile administraţiei publice locale vor consulta colegiul teritorial anterior luării unor decizii sau hotărâri cu impact în ceea ce priveşte profesia medicală sau furnizarea serviciilor medicale ori drepturile pacienţilor într-un anumit teritoriu. Punctul de vedere al colegiului teritorial va fi inclus în nota, referatul sau studiul efectuat pentru fundamentarea deciziei sau hotărârii ce urmează a fi luată, respectiv adoptată', mai prevede actul normativ. Potrivit legii, cuantumul contribuţiilor colegiilor teritoriale în bugetul propriu al Colegiului Medicilor din România se va stabili de CMR, în funcţie de numărul de membri înregistraţi la data de 31 decembrie a fiecărui an, dar nu mai mult de 20% din cuantumul cotizaţiilor.

III. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii (PL-x 557/08.11.2021);

IV. Decret privind eliberarea din funcţia de judecător a magistratei Popel Diana-Daniela la Judecătoria Sibiu - demisie.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel