EXCLUSIV  Legi Justiție. USR a faultat PSD. Strategia folosită și regulamentul Camerei Deputaților

USR a reușit să blocheze Legile Justiției, astfel încât miercuri nu a putut fi dat votul final în Camera Deputaților. Politicienii de la Uniunea Salvați România au găsit o strategie prin care să saboteze Partidul Social Democrat.

Deși au fost în sala de plen, unde au protestat, au luat cuvântul, au filmat, au transmis LIVE pe Facebook, aleșii USR nu au folosit cartela necesară pentru votul electronic din plenul Camerei Deputaților. În plus, spre seară, rândurile deputaților se subțiaseră, iar Cvorumul de ședință permite votul pe articole, dar nu și votul final, pe ansamblul legii.

În acest context, în care aleșii din USR au luat cuvântul și totuși nu au introdus cartela de vot, l-am întrebat pe Marcel Ciolacu, vicepremier, ce spune Regulamentul Camerei Deputaților.

"Ai dreptul să fii prezent și totuși să nu votezi. Nu este stipulată în regulament (n.r. - obligativitatea cu luarea de cuvânt și votul). Fiind prezent, ai dreptul de a lua cuvântul, dar nu te poate obliga nimeni să votezi", a zis Marcel Ciolacu în exclusivitate pentru DC News.

Lăsând la o parte chestiunea cu regulamentul, concluzia este una singură - deoarece nu mai erau suficienți deputați în sală, votul "final" se va da săptămâna viitoare.

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, propusă de Florin Iordache 

Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.

[citeste si]

"Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", se mai spune în document.

Inițiatorii invocă dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

"În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, susține că propunerea depusă de el ca inițiator privind modificarea Regulamentului dorește să evite o dublă votare a amendamentelor, așa cum a existat la plenul de miercuri.

"Dumneavoastră ați văzut ieri că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Propunem ca atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm pentru că trebuie votat fiecare alineat și fiecare articol în parte. Și aceasta pleacă de la o rațiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului, care are mii de amendamente și zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise și apoi vot pe amendamentele respinse, deci nu ai logic de unde", a explicat Iordache la finalul ședinței Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel