Legi Justiţie: Inspecţia Judiciară devine instituţie autonomă

Scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea ministrului Justiţiei şi înfiinţarea unui organism independent este una dintre modificările la cele trei legi ale Justiţiei din pachetul de legi care a ajuns, marţi, la Camera Deputaţilor, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedinte al Comisiei speciale de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR.

"O modificare este cea care vizează înfiinţarea unui organism care să aibă ca obiect de activitate Inspecţia Judiciară. Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărui mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor prin acest consiliu. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară - ca instituţie autonomă, nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete din cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor', a declarat Iordache, la Palatul Parlamentului.

O altă prevedere, care vizează modificarea Legii 317, se referă la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. 'În primul rând discutăm de carierele judecătorilor şi procurorilor. Şi de la prima instanţă, respectiv de la tribunal sau de la judecătorie sau Parchetul de pe lângă Judecătorie, cariera magistraţilor să fie gestionată de secţiile speciale din cadrul CSM-ului. Şi avizele pe care trebuie sa le dea pentru accederea în profesie sau pentru ocuparea anumitor funcţii trebuie sa le dea nu plenul CSM, ci secţiile, fie că discutăm de secţia pentru judecători, fie că discutăm de secţia pentru procurori', a explicat deputatul PSD. El a susţinut că pe ansamblu se doreşte eliminarea oricărui amestec al factorului politic în activitatea instanţelor sau a Parchetelor. 'Considerăm că atunci când factorul politic este cel care, într-un fel sau altul, influenţează activitatea juridică, actul din justiţie va scădea', a adăugat Iordache.

[citeste si]

Cele trei proiecte de lege vor fi trimise spre consultare CSM, Ministerului Justiţiei, Consiliului Legislativ. 'Şi vom invita probabil în momentul în care vom avea aceste avize la dezbateri, aşa cum facem şi pe legile care vizează punerea in concordanţă cu deciziile Curţii, încât aceste legi clar vor fi perfectibile şi vor ajuta la o justiţie independentă şi funcţională. (...) Avem trei legi care de 13 ani trebuiau într-un fel sau altul puse în concordanţă cu realităţile la zi ale României', a menţionat Florin Iordache, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel