Noul proiect de lege dezbătut în comisia de specialitate a Camerei Deputaților privind timbrul cultural generează discuții aprinse. Federația Editorilor din România (FER) susține că legiferarea timbrului cultural ar duce la creșterea prețului tuturor cărților de beletristică în beneficiul exclusiv al Uniunii Scriitorilor din România (USR). În replică, președintele USR, Nicolae Manolescu, afirmă că poziția tranșantă a FER în acest caz este cauzată de faptul că aceștia "vor să acopere evaziunea fiscală".
"Vreau să vă spun că mint editorii cu ne-ru-și-na-re! Prețul cărților nu crește, decât într-o cantitate nesemnificativă, unul la mână. Doi la mână: suplimentul ăsta minuscul îl plătesc cititorii, cumpărătorii, nu editorii. Cititorii plătesc infim mai mult. Gândiți-vă că e vorba de un timbru fix cu valoare forfetară de 1 leu, care se pune pe orice carte care costă de la 15-20 de lei în sus până la nu știu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majoră a editorilor — asta este minciuna și țin s-o spun — este că vor să acopere evaziunea fiscală. Nu vor să se controleze câte exemplare vând. Ăsta este adevărul", a declarat, duminică, Nicolae Manolescu, susținător al legiferării timbrului cultural, pentru Agerpres.
În opinia președintelui USR, e vorba de o "evaziune fiscală majoră" pe care editorii "încearcă s-o acopere", invocând "creșterea prețului și apelând la cititori, să se plângă, vai de lume, că n-au!".
Nicolae Manolescu își argumentează opinia susținând, și din experiența personală, că niciun editor nu vrea să spună cât vinde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci