LEGILE JUSTIȚIEI. CSM, scrisoare către Florin Iordache

Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis, luni, preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, o scrisoare deschisă în care precizează că "Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi". 

"Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte Justiţia. Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi, pentru noi toţi", declară preşedintele CSM, Mariana Ghena. 

Mariana Ghena spune că există posibilitatea ca, luni, să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi parchete "a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate". 

"Cert este că magistraţilor nu trebuie să li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestări, mai ales atunci când reacţia poate fi justificată de un potenţial dezechilibru în înfăptuirea actului de justiţie. Cu siguranţă ştiţi cât de mult le trebuie magistraţilor până să ia o asemenea hotărâre. Şi dacă au luat-o, înseamnă că este necesar să existe disponibilitatea de a identifica împreună soluţii viabile şi de perspectivă. Atunci când, la propuneri de modificare a unor legi ce vizează activitatea sistemului judiciar şi a Justiţiei în general, se preconizează astfel de reacţii, chiar din interiorul sistemului, acest aspect trebuie să dea de gândit întregii societăţi şi, mai ales, iniţiatorului legislativ", îi transmite Ghena lui Florin Iordache. 

[citeste si]

Mariana Ghena mai spune că participarea CSM, prin reprezentanţi, în procedura dezbaterilor, este exprimarea disponibilităţii sistemului judiciar la dialog deschis şi a dorinţei de a contribui la construirea unei reglementări care să rămână. 

"Poziţia instituţională a Consiliului, rezultată în urma consultării corpului magistraţilor, este una corectă, de respect şi implicare faţă de procedura dezbaterilor legislative, de dialog interinstituţional, conştienţi fiind de faptul că, în final, decizia va aparţine Parlamentului. Însă, chiar şi în aceste coordonate, puterea legislativă trebuie să reprezinte interesul general al societăţii. Dacă îngrijorările magistraţilor au ajuns să fie astfel exprimate înseamnă că, dincolo de orice temei al urgenţei, acestea trebuie de îndată analizate", precizează Ghena în scrisoarea trimisă lui Iordache. 

Preşedintele CSM îl roagă pe Florin Iordache să iniţieze "cele mai adecvate demersuri, de îndată aplicate, astfel încât motivele generatoare de nemulţumiri să fie evaluate, dezbătute şi înţelese de şi cu corpul magistraţilor, în beneficiul întregii societăţi". 

"În egală măsură, însă, Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă că dialogul şi ascultarea activă reciprocă şi cu bună-credinţă a partenerilor de dezbatere reprezintă cel mai util şi eficient instrument de identificare a soluţiilor la problemele cu care se confruntă societatea. În acest context, în numele întregului sistem judiciar, vă adresez, stimate domnule preşedinte, solicitarea de a da răgaz Consiliului Superior al Magistraturii să consulte corpul magistraţilor, în vederea formulării unor amendamente şi observaţii tehnice cu privire la textul propunerilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, aflate în procedura dezbaterii parlamentare", îi mai transmite Ghena lui Florin Iordache. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel