Comisia parlamentară specială pe legile Justiţiei începe marţi dezbaterile pe modificările la Codurile penal, de procedură penală şi de procedură civilă.
Şedinţa este programată să înceapă la ora 15,00.
Săptămâna trecută, au avut loc dezbaterile generale asupra modificărilor codurilor penale.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va trimite Comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, anunţa miercurea trecută preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, care sublinia că există o nevoie reală de modificare a acestor coduri şi semnala o serie de probleme care necesită răspunsuri sau soluţii.
"Ceea ce este cel mai important să înţelegem este că există o nevoie reală de modificare a acestor Coduri, fie că vorbim de nevoia generată de punerea în acord a legii cu deciziile CCR, de implementarea unor directive. (...) Sunt şi chestiuni care ţin de politica penală a statului, unele vizează strict oportunitatea şi pentru acestea răspunderea revine în cele din urmă Parlamentului, care va fi chemat să dea seamă cetăţenilor. Sunt foarte multe probleme care necesită o atenţie sporită şi multă muncă, răbdare şi deschidere spre dialog, a adăugat ea.
Propuneri
Propunerile de modificare a Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă conţin "texte otrăvite", unele dintre acestea fiind destinate "pentru anumite dosare penale ale unor politicieni", declara deputatul PNL Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterilor generale ale Comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei de săptămâna trecută.
Reprezentantul USR din comisie, deputatul Stelian Ion, a calificat proiectele de lege privind modificarea Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă ca fiind "deosebit de periculoase", nefiind asumate în mod concret de un iniţiator sau de un grup de iniţiatori.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a cerut miercurea trecută, în şedinţa Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, definirea clară a sistemului judiciar, a cărei independenţă se cere apărată, în opinia lui neştiindu-se dacă acesta este independent sau nu atât timp cât nu are o definiţie.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News