Proiectele privind statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii vor intra, luni, pentru dezbatere şi vot, în plenul Senatului, după adoptarea celor trei rapoarte în comisia specială, a decis, luni, Biroul permanent al Camerei superioare a Parlamentului. Senatul este for decizional pentru aceste acte normative.
Alina Gorghiu a spus că în şedinţa Biroului Permanent al Senatului s-a decis introducerea pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, aşa cum vor veni ele din Comisia specială. „Vorbim de nişte legi ale justiţiei corectate, lucru care arată în mod cert un semn de maturitate şi de responsabilitate din partea Parlamentului României”, a zis Alina Gorghiu.
„S-a ţinut cont în redactarea acestor proiecte legislative de avizele pe care Comisia de la Veneţia le-a dat anterior. Aud în dezbatere publică în permanenţă cum ni se solicită de anumiţi colegi din opoziţie să aşteptăm aceste avize. Vreau să vă spun că s-a ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia şi fac precizarea la fel de fermă că, în momentul în care se va pune problema de adaptare a legislaţiei la noi solicitări ale experţilor de la Comisia de la Veneţia, vom lua în calcul acestei modificări”, a spus Alina Gorghiu.
„Nu trebuie nimeni să fie îngrijorat, acest Parlament este foarte deschis expertizei venite din partea forurilor internaţionale, astfel încât să avem tot timpul o legislaţie ridicată la standarde europene”, a subliniat Alina Gorghiu.
„Avem un aviz favorabil de la CSM, avem discuţii şi puncte de vedere de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, de la Ministerul Public, de la asociaţii, ONG-uri, sindicate, şi aşa mai departe. Ca atare, a existat un consens asupra acestor legi între profesioniştii din domeniu, magistratură, mediul politic, specialişti. Amânarea dezbaterilor, în acest moment, nu mai poate fi explicată nici românilor care ne urmăresc şi nici partenerilor europeni, pentru că realmente nu mai există niciun fel de raţiune să tărăgănăm votul pe care astăzi trebuie să îl dăm în Senat”, a spus Alina Gorghiu.
Reprezentanţii PNL au transmis că Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susţine aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susţine aderarea României la Spaţiul Schengen! La ultimul congres al PPE, din 1 iunie, a fost votată o rezoluţie care include susţinerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei şi a Croaţiei în spaţiul de liberă circulaţie. Menţiunea susţinerii PPE pentru ţara noastră a fost introdusă la propunerea delegaţiei PNL. Preşedintele PPE Manfred Weber i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spaţiul Schengen, la votul de marţi, 18 octombrie, din Parlamentul European”, se precizează într-o postare publicată, sâmbătă, 15 octombrie, pe pagina de Facebook a PNL.
„Dacă legislativul continental aprobă, ultimul examen decisiv va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne”, au precizat reprezentanții PNL.
Săptămana viitoare, marți, Parlamentul European ar urma să voteze rezoluţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
În 1 iunie, delegaţia PNL prezentă la Congresul PPE de la Rotterdam, condusă de preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a impus introducerea unui paragraf referitor la susţinerea aderării României la Spaţiul Schengen într-o Rezoluţie de poziţie. Paragraful introdus de delegaţia PNL prevede că „România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile necesare pentru a adera la spaţiul Schengen şi aşteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. Locul Bulgariei, Croaţiei şi României este în spaţiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare şi de securitate la graniţele UE.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News