Legile 'Stop Soros', Ungaria: Comisia Europeană, procedură de infringement

Janos Halasz. foto: fidesz.hu
Janos Halasz. foto: fidesz.hu

Comisia Europeană ar putea iniţia joi procedura de infringement contra Ungariei în legătură cu așa numitele legi 'Stop Soros'.

Comisia Europeană probabil va iniţia, joi, o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu pachetul de legi 'Stop Soros', adoptat luna trecută, relatează MTI, care citează oficiali europeni. Într-o primă fază, executivul comunitar va trimite autorităţilor de la Budapesta o scrisoare de notificare oficială în legătură cu legile respective, considerate problematice de către Comisie.

Ungaria va avea la dispoziţie 30 sau 60 de zile pentru a răspunde temerilor exprimate de Bruxelles. Dacă răspunsul guvernului ungar este nesatisfăcător sau nu este trimis în perioada menţionată de Comisia Europeană, aceasta din urmă poate trece la următoarea etapă a procedurii de infringement, trimiterea unui aviz motivat, după care cazul poate ajunge în faţa Curţii de Justiţie a UE, dacă este necesar.

Bruxelles-ul îl apără pe Soros

Partidul Fidesz, aflat la guvernare la Budapesta, a reacţionat, afirmând că 'încă o dată Bruxelles-ul îl apără pe Soros şi încearcă să pună Ungaria sub presiune'. Comisia Europeană este 'puternic influenţată de reţeaua Soros şi îi promovează politica pro-migraţie', a declarat Janos Halasz, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Fidesz.

El a susţinut că renunţarea la legile în virtutea cărora migranţii nu se pot stabili în Ungaria va servi 'în mod evident intereselor reţelei Soros şi politicienilor aliaţi de la Bruxelles' care îşi continuă eforturile de a 'inunda Europa cu migranţi din motive ce ţin de speculaţii politice sau financiare'. Insistăm că Ungaria nu va fi o destinaţie pentru migranţi şi nu putem accepta ca migranţii să fie încurajaţi în mod deschis să ocolească legile ungare şi europene, a adăugat Halasz.

Pachetul de legi numit 'Stop Soros'

La 20 iunie, parlamentul ungar a adoptat pachetul de legi numit 'Stop Soros', care face posibilă incriminarea ajutorului acordat de ONG-uri solicitanţilor de azil, o inţiativă controversată a guvernului Viktor Orban, sfidând astfel Uniunea Europeană şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Noua lege prevede o pedeapsă de până la un an de închisoare pentru orice individ care acordă ajutor unei persoane care intră ilegal în Ungaria dintr-o ţară din afara spaţiului Schengen, dacă viaţa persoanei în cauză nu este în pericol imediat.

Setul de prevederi denumit oficial 'Stop Soros' îl are în vedere pe omul de afaceri american de origine ungară George Soros, devenit în ultimii doi ani 'oaia neagră' a lui Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene, acuzaţii respinse de cel vizat. Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a criticat deja unele părţi ale noii legislaţii, susţinând că ele ar împiedica grav funcţionarea ONG-urilor legale.

Vezi și: Orban, în Israel. Atac la Soros. S-au anunțat proteste


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel