Puterea locală din judeţul Tulcea a dorit să-şi completeze veniturile, aşa că pe 17 decembrie 2010 a dat o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care instituie o taxă de 2500 lei anual pentru fiecare pescar profesionist din Deltă. Pescarii „legali“ se plâng că vor fi scoşi din activitate de taxele aberante impuse de consilieri, în vreme ce statul refuză să refacă populaţia piscicolă afecată de poluare şi braconaj. Taxa pe resursa piscicolă era ilegală, întrucât aceasta aparţine statului român, nu unui consiliu judeţean. În mod normal, prefectul ar fi trebuit să ia măsuri împotriva deciziei. Ca să-l scape de problemele cu legea pe preşedintele Consiliului, pedelistul Victor Tarhon, Emil Boc a dat o Ordonanţă de Urgenţă (127/2010), în data de 28 decembrie, prin care schimbă statutul Rezervaţiei.
Pescarii trebuie să plătească acum din buzunar pentru barcă, combustibil, scule de pescuit, dar şi să achite taxele către ARBDD sau CJ. În plus, ei sunt impozitaţi ca PFA. Veniturile de 3-4000 de lei, obţinute legal, ar fi reduse spre zero de noua dijmă, astfel că majoritate se vor orienta spre braconaj. Noua lege promovată de Boc a ridicat baremul de 3 kilograme de peşte/zi/membru de familie pe care îl poate pescui pentru consum propriu orice locuitor al Deltei. Localnicii pot pescui oricât, cu condiţia să folosească doar undiţe sau lansete. Cum statul nu a reuşit să controleze efectiv Delta, în fiecare barcă plină cu peşte scos la ”curent” se vor plasa şi două lansete. Câştigă cei care comercializa peştele scos la negru din zonă.
-Cum consideraţi ordonanţa de urgenţă care reglementează pescuitul din Deltă, emisă de guvern în 28 decembrie?
-Este total incorectă. De fapt cred că e dată pentru borfaşi. Pescarul nu e atât de bogat să aibă de unde plăti. Ne taxează fiscul, plătim la Muncă, avem cheltuieli cu bărcile, cheltuieli de autorizare, de acces în rezervaţie, nimic nu e gratis. Anul trecut am dat 1300 de lei la Fisc. Eu unul nu-mi permit să dau încă 2500 de lei Consiliului Judeţean. O să renunţ. Cei mai mulţi s-au hotărât să închidă PFA şi să braconeze.
-Era mai bine când bălţile erau concesionate?
-Mulţi au fost contra, fiindcă atunci spuneau că era cam dictatură pe baltă. Dar era ordine şi era peşte! Aveai asigurată ziua de mâine. Nu se putea bracona, dar aveai din ce trăi. Acum, este dezastru! A fost scos tot peştele şi nu s-a pus nimic înapoi. Faţă de cum era în 2005, peşte e cu 60 la sută mai puţin. La anul, va fi şi mai rău, până nu va rămâne nimic. În timpul concesiunilor se băga peşte: puiet şi cuiburi cu icre. Acum mai populează... nimeni. Va dura ani să se regenereze peştele.
-Nu puteţi trăi din turism?
-Asta este o poveste. Nu avem condiţii, nu ştim, durează ani de zile să mişcăm ceva. Zece douăzeci fac turism, restul murim de foame. Da nici turiştii nu mai vin, dacă nu mai e peşte în apă! Ce să prindă?
-Dumneavoastră cât prindeţi?
-Prind plase monofilament şi sculele braconierilor. Astora nu le cere nimeni taxe. Statul să-mi ceară bani dacă mă apără de braconieri şi dacă repopulează. Atunci aş fi dispus să plătesc. Aşa, ia bani pentru care nu face nimic, de la gura oamenilor săraci.
-Cine sunt braconierii?
-Localnici, fireşte. Sunt ştiuţi, dar nu poţi să-i agăţi. Nu are nimeni curaj să-i reclame sau să le taie plasele. Nu le face nimeni nimic, iar tu nu mai ai viaţă bună pe baltă. Ei au relaţii, au motoare de 200 CP, iar noi de 5-6 cai, vin şi ne distrug sculele, ne distrug. Pentru ei e legea! Oamenii mei au câştigat 3-4000 de lei, tot anul. Atât au scos. Dacă dau 2500 de lei la Tulcea, din ce trăiesc? Nu mai bine se fac şi ei braconieri, că văd că ăştia o duc bine?
Citeşte şi:
Cum va dispărea Delta Dunării în mandatul lui Boc. Consiliul Judeţean Tulcea, mai nociv ca Bîstroe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu