EXCLUSIV  Legislația privind protecția animalelor, precară. Av Durgheu: Se proclamă această grijă, dar doar se proclamă

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Avocatul Florin Durgheu, specializat în drept penal, a vorbit despre lacunele din legislația care reglementează protecția animalelor.

Avocatul Florin Durgheu a vorbit despre instrumentele legale, pe de oamenii, iubitori de animale sau nu, le pot folosi pentru a asigura o condiție bună animalelor, știut fiind faptul că și acestea au drepturi.

”Egalitatea în fața legii există și la animale, nu doar la oameni. Doar că noi nu trebuie să mergem sau să ne raportăm doar la faptul că un cățel este egal cu un alt cățel sau că o pisică este egală cu o altă pisică sau orice animăluț este egal în fața legii cu altul, ci dimpotrivă, trebuie să mergem mai departe în sensul că legile care reglementează acum protecția animalelor, din punctul meu de vedere, sunt precare.

Pornind de la expertiza pe care o am în Drept Penal, dar fiind nu doar martor, ci și combatant, în ceea ce îi privește pe oameni legislația penală este cât se poate de normală, chiar corectă, chiar în regulă. Ceea ce este deficitar acolo este punerea în aplicare.

Nu același lucru putem să spunem despre legislația care reglementează protecția animalelor și mă refer, în special, la OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată”, a declarat Durgheu la DC Anima de la DC News TV și DC News.

Lămuriri importante legate de câinii agresivi sau periculoși

Avocatul și-a justificat afirmația privind deficitul legislativ legat de protecția animalelor. ”Se proclamă această grijă, dar doar se proclamă. Că dacă intri în amănunt și vedem aceste articole va fi foarte clar (...) La articolul 2 (n.r. din OUG 55/2002) avem definiția câinilor agresivi, avem două tipuri de câini care se încadrează la categoria de câini agresivi din perspectiva legiuitorului. Orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private”, a spus avocatul.

Întrebat de un caz concret, în care un adult sau un copil se apropie de un pui de câine, așa cum se întâmplă prin parcuri sau locurile de plimbare ale câinilor, iar acesta fiind pus într-o situație de teamă va reacționa și va mușca, avocatul a precizat că ”aici este vorba de o deducție logică a unui om educat. Vorbim și de educația fiecărui om care trebuie să știe lucrul acesta. Pentru că un animal nu își dorește să facă rău, în schimb având o atitudine precum cea descrisă, câinele se poate simți în pericol și să muște”.

O altă categorie de câini considerați periculoși, este cea formată din ”orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.

Totodată, avocatul atrage atenția cu privire la un alt aliniat din menționata OUG, care prevede că ”prin câini agresivi se înțelege orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine”.

”Ceea ce înseamnă că indiferent de câine, poate să fie cel din articolul 1, periculoși, poate fi Cane  Corso, un Rottweiler, un Mastiff, indiferent de câine, dacă ai intrat fără drept, iar proprietarul acelui câine a respectat dispozițiile acestei ordonanțe, adică are avertismentul Câine periculos sau, după caz, Câine agresiv, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm, iar acel câine nu poate fi considerat un câine periculos. De ce? Pentru că el nu a făcut altceva decât să își îndeplinească menirea: de a-și apăra stăpânul și proprietatea”, a mai spus avocatul Florin Durgheu.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel