Află în articol despre ce legumă este vorba.
Publicitate
Salata verde este leguma preferată de către români, indiferent de anotimpul în care se află. Numeroşi nutriţionişti recomandă includerea acestei legume în meniul zilnic, întrucât aduce nenumărate beneficii pentru organism, scrie Ziarul de Iași. Leguma are foarte puţine calorii, dar este suficient de bogată în vitamine şi minerale importante, precum fier, calciu, magneziu sau potasiu.
Totuși, în pofida tuturor beneficiilor pe care leguma de sezon le are asupra organismului, o descoperire a cercetătorilor britanici anulează realitatea conform căreia salata verde s-ar număra printre cele mai sănătoase alimente.
Salata verde este considerată una dintre cele mai susceptibile legume care poate provoca boli alimentare, în special pentru că este cultivată direct în sol, iar unii agenți patogeni pot fi distruși numai cu detergenți puternici, nu doar cu apă.
O descoperire recentă desfiinţează realitatea conform căreia salata verde s-ar număra printre cele mai sănătoase alimente. Un grup de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon a studiat impactul condiţiilor de mediu asupra alimentelor şi astfel, a plasat salata verde printre cele mai nocive legume pentru sănătate.
Rezultatele la care au ajuns cercetătorii sunt îngrijorătoare. Potrivit acestora, salata verde este printre cele mai dăunătoare dintre toate alimentele, fiind de trei ori mai poluantă pentru organism din cauza emisiilor de gaze cu efecte de seră.
"Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decât ne-am imagina. Salata verde, vinetele, țelina și castraveții sunt personajele negative în acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui", a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor și co-autor al acestui studiu.
Mai mult decât atât, cunoscutul bacteriolog britanic, Hugh Pennington, profesor emerit la Universitatea Aberdeen, susţine că salata verde din magazine este mai periculoasă decât hamburgerii. Afirmaţia bacteriologului britanic vine în urma unui val de infecții gastro-intestinale provocate de salata verde, potrivit telegraph.co.
Anumite tipuri de bacterii găsite în pungile cu salată verde tăiată nu pot fi omorâte, cu excepția cazului în care frunzele ar fi iradiate. În jur de 300 de persoane au fost infectate cu salată care conținea Cryptosporidium.
Astfel, legumele şi fructele despre care credeam că sunt benefice pentru organism devin sursă de otrăvire a organismului, dacă sunt expuse gazelor cu efect de seră sau dacă sunt tratate cu substanţe toxice.
Salata verde, usturoiul verde sau spanacul sunt printre cele mai afectate legume, întrucât frunzele acestora rețin foarte multe pesticide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu