EXCLUSIV  Legumele de care ar fi bine să ne ferim în Postul Crăciunului

 Sursa - Pexels
Sursa - Pexels

Marți, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a spus, într-un interviu pentru DC News, care sunt legumele de care ar fi mai bine să ne ferim.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a zis că trebuie să alegem legumele de sezon în detrimentul celor din extrasezon. De exemplu, iarna ar trebui să creștem consumul de rădăcinoase care sunt legume mai consistente care ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul. 

Întrebată „Care sunt cele mai sănătoase legume și fructe - pe care le putem consuma nelimitat - „până nu mai putem” și care sunt legumele și fructele la care trebuie să fim atenți la cantitate? Și care ar fi acea cantitate?”, Cori Grămescu ne-a spus:

„Ceea ce eu spun mereu clientelor mele de la yummdiet.com este că pentru o alimentație care să nu pună probleme nici sănătății, nici siluetei avem nevoie în fiecare zi de 300 de grame de fructe diferite, 700 de grame de legume variate, de 60 de grame de cereale integrale sau 240 de grame de cartof, de 300 de grame de iaurt și ouă, precum și de 270 de grame de pește, carne sau lactate, precum și de 20 de grame de nuci.

În ceea ce privește tipul de legume pe care îl consumăm recomandarea mea este să optăm pe cât posibil pe variantele locale de sezon pe care le avem la îndemână. De exemplu, iarna ar trebui să creștem consumul de rădăcinoase care sunt legume mai consistente care ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul”.

Pentru a ne pregăti organismul să revină la o alimentație cu produse de origine animală, Cori Grămescu recomandă ca în perioada postului să consumăm multe legume cu un nivel ridicat de fibre și să nu facem abuz de produse de origine animală în prima zi de Crăciun, pentru a nu destabiliza digestia. 

Pe lângă o alimentație corectă, Cori Grămescu spune că în această perioadă este indicat să facem mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant, şi să încercăm, acolo unde se poate, să petrecem timp și în aer liber, pentru a întări sistemul imunitar. 

Postul Crăciunului ține 40 de zile

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 24 decembrie, inclusiv. 

În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserică Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel