A mânca sănătos nu este întotdeauna ușor. O alimentație bogată în legume ne asigură vitaminele și mineralele necesare pentru a ne menține sănătatea, dar poate fi dificil de urmat atunci când legumele sunt scumpe, nu sunt de sezon sau se strică rapid în frigider. Pentru a rezolva această problemă, mulți experți recomandă folosirea legumelor congelate, care pot avea chiar un conținut mai ridicat de nutrienți decât legumele proaspete.
Odată ce o legumă este recoltată, începe să piardă nutrienți, explică Cassandra Burke, nutriționist. Deoarece legumele congelate sunt supuse congelării rapide la maturitatea maximă, acest proces păstrează vitaminele și mineralele la calitatea lor optimă, stopând degradarea nutrienților. În schimb, legumele proaspete trec prin procesare, depozitare și transport, ceea ce înseamnă că, până ajung în magazin sau în bucătăria ta, calitatea nutrienților poate fi afectată.
Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, legumele congelate sunt și o opțiune prietenoasă cu bugetul, deoarece sunt adesea mai ieftine, mai ales dacă legumele preferate nu sunt de sezon. Burke mai subliniază că legumele congelate au o durată de valabilitate mult mai mare, ceea ce înseamnă că nu se strică la fel de repede ca cele proaspete. În plus, aceste legume sunt deja curățate și pregătite, fiind gata de gătit direct din congelator.
Dr. Peter Brukner, nutriționist și expert în medicină sportivă, subliniază că unele legume sunt mai potrivite pentru congelare decât altele. Chiar dacă aceste legume sunt excelente și în varianta proaspătă, alegându-le din secțiunea de produse congelate te asiguri că ai întotdeauna la îndemână legume nutritive.
Broccoli
Broccoliul este bogat în vitaminele C și K, precum și în fibre, spune Dr. Brukner. Broccoliul congelat își păstrează bine culoarea verde intensă și poate fi savurat ca garnitură sau adăugat într-un stir-fry.
Spanac
Spanacul congelat este plin de fier și o mulțime de vitamine. Fie că este folosit în smoothie-uri, supe sau paste, spanacul congelat este o modalitate ușoară de a adăuga nutrienți suplimentari oricărei mese.
Mazăre
Această legumă cu gust dulce și culoare verde intensă este o sursă excelentă de proteine. Chiar și atunci când este congelată, mazărea se gătește rapid și este o legumă convenabilă și simplă.
Ardei gras
Aceste legume colorate sunt deosebit de bogate în vitaminele A și C, menționează Dr. Brukner. Deoarece congelarea nu le afectează textura crocantă, pot fi adăugate în salate sau stir-fry-uri.
Conopidă
Conopida este o sursă excelentă de fibre și se gătește bine atunci când este congelată. Această legumă poate fi, de asemenea, folosită ca înlocuitor cu conținut scăzut de carbohidrați pentru orez, spune Dr. Brukner.
Mix de legume
Poți găsi pungi mixte de legume în secțiunea de congelate, ceea ce este o modalitate bună de a avea mai multe surse de nutrienți într-o singură masă. „Căutați amestecuri colorate pentru a obține o gamă mai largă de vitamine,” sfătuiește Dr. Brukner, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu